c S
U središtu

AMBER Alert Hrvatska

08.05.2015 Prema podacima organizacije International Centre for missing and exploited children – ICMEC, godišnje nestane 8 milijuna djece širom svijeta, a 2 milijuna djece bit će žrtve seksualnog iskorištavanja za novac. Niti naša država nije iznimka pa tako u Hrvatskoj godišnje nestane oko 700 djece od kojih se, srećom, njih 600 pronađe u kratkom roku i to su uglavnom djeca koja su pobjegla iz dječjih domova ili iz vlastitog doma.

U utorak, 5. svibnja 2015. mediji su objavili vijest da je kod Varaždina u mjestu Leskovac Toplički došlo do pokušaja otmice dječaka. Prema već viđenom scenariju automobil se zaustavio kraj djeteta te su ga otmičari pokušali nasilu ugurati u automobil, međutim, dijete se uspjelo otrgnuti iz ruku i na taj način spasiti od sigurne otmice.

Takve i slične vijesti sve češće se nalaze na naslovnim stranicama naših, ali i svjetskih medija, a sudeći prema brojkama iznesenim od strane ICMEC otmice djece predstavljaju stalnu i rastuću prijetnju našem društvu.

Od 1996. godine u SAD-u postoji sustav America's Missing: Broadcast Emergency Response - AMBER Alert čiji se akronim, ne slučajno, podudara s imenom Amber Hagerman, devetogodišnjom djevojčicom koja je nestala u Arlingtonu u saveznoj državi Texas i koja je, nažalost, pronađena mrtva. Tijekom njezine otmice, njezina majka obavijestila je FBI i sve medije kako bi što prije našli djevojčicu, ali, nažalost, za Amber je bilo prekasno.

Nakon njezine smrti u SAD-u je ustrojen AMBER alert, sustav ranog informiranja koji objedinjava djelovanje radijskih i televizijskih postaja, elektronsku poštu, info panele, društvene mreže i ostale prikladne načine sveobuhvatnog informiranja ljudi o djetetu koje je oteto i o drugim informacijama važnim za njegov pronalazak.

Europski pandan, kojeg Hrvatska još uvijek nije članica, zove se Amber Alert Europe, zaklada koja je započela s radom u ožujku 2013. godine u Nizozemskoj. Cilj zaklade je povećati zaštitu djece kroz sustavnu obuku i koordinaciju između policije i drugih državnih službi te građana kroz tehnološke sustave masovnog i ranog uzbunjivanja.

Da bi sustav djelovao, potrebna je najšira suradnja između državnih institucija, medija, udruga i građanstva u cjelini, kako na razini Hrvatske, tako i na široj europskoj razini.

Trenutno na europskoj razini djeluje udruga Missing Children Europe financirana od strane EU putem Programa za prava, jednakost i državljanstvo 2014.-2020. Udruga predstavlja mrežu više od 30 nevladinih organizacija širom Europe čijom je zaslugom Europska komisija uspostavila jedinstveni europski telefonski broj 116 000 koji djeluje u 29 europskih zemalja. Putem toga broja roditelji, ali i djeca mogu u bilo kojoj zemlji EU dobiti besplatnu psihološku, pravnu ili drugu podršku.

Prema podacima MCE-a, tijekom 2013. godine bilo je zaprimljeno 250.012 poziva, a godišnje na razini Europske unije nestane više od 250.000 djece. MCE ih grupira kao:

- pobjegla djeca

- roditeljske otmice

- nestala djeca migranata

- izgubljena, ozlijeđena ili na bilo koji drugi način nestala djeca i

- kriminalne otmice.

Dana 19. studenog svake godine obilježava se Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece. Na taj dan 2013. godine Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka predstavio je broj 116 000 i internetsku stranicu www.nestaladjeca.hr koja služi kao registar nestale djece u Hrvatskoj.

Uz internetsku stranicu i jedinstveni broj, Centar je i veliki zagovornik Amber Alert sustava u Republici Hrvatskoj.

Neven Brkić, mag. iur.