c S
U središtu

Kako propisno koristiti svjetla za maglu ili kako ne biti guska u magli

14.01.2016 Tijekom jeseni i zime u kontinentalnim predjelima Republike Hrvatske prilike na prometnicama mogu biti maglovite. Magla vozačima motornih vozila i drugim sudionicima u prometu bitno smanjuje vidljivost pri kretanju pa je vozače potrebno informirati i upozoriti što činiti odnosno ne činiti kada je u pitanju sigurnost prometa na cestama.

Što se osvjetljenja automobila općenito tiče, treba reći da je člankom 107. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da se svjetla za označavanje motornih vozila upotrebljavaju u uvjetima iz članka 101. stavka 1. toga Zakona u prometu na cesti noću i u slučaju smanjene vidljivosti, kad je vozilo zaustavljeno ili parkirano na cesti. Svjetla za označavanje motornih vozila moraju biti upaljena dok su upaljena bilo koja svjetla za osvjetljavanje ceste ili posebna svjetla za maglu. Vozač koji upotrebljava svjetla suprotno navedenom bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna za prekršaj.

Što se tiče obveza vozača u uvjetima vožnje po magli, člankom 108. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno.
Stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti. Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani crvene boje.
Ako vozač postupi protivno navedenom, platit će za prekršaj 300,00 kuna novčane kazne.

Tako kažu propisi. No, prema napisima iz medija, iz policije pojašnjavaju da uključene prednje “maglenke” po noći i bez obzira na izvrsnu vidljivost, nisu prekršaj. Znači, to se ne odnosi na stražnje „maglenke“. Hrvatski autoklub je stajališta da nema ograničenja u vezi korištenja prednjih svjetala za maglu, kao što je to bilo prema prijašnjem Zakonu. HAK također tvrdi da ta prednja svjetla ne mogu znatnije ometati vozače iz suprotnog smjera.

Naime, i prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN br. 51/10, 84/10, 145/11, 140/13, 85/14 i 83/15), „maglenke“ moraju biti podešene tako da ne osvjetljavaju preko 35 metara od vozila. Budući da navedeni Pravilnik u članku 101. propisuje da „svjetlosni snop kratkog svjetla mora osvijetliti najmanje 40 m, a najviše 80 m ceste“ vjerojatno je da svjetlosni snop svjetala za maglu ne može ometati vozače iz suprotnog smjera. Eventualno može doći refleksije u uvjetima kiše kad na cesti ima vode, ali i tad je bolje da je vozilo što uočljivije.