c S
U središtu

Otkaz kolektivnog ugovora zbog promijenjenih okolnosti

03.03.2016 Donošenjem Zakona o radu (Narodne novine, br. 93/14) na novi je način uređeno pitanje otkaza kolektivnog ugovora u kojem je predviđena mogućnost otkaza, ali nisu navedeni otkazni razlozi.

Naime, prema važećem Zakonu o radu (članak 200.) kolektivni ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme može se otkazati, a kolektivni ugovor sklopljen na određeno vrijeme može se otkazati samo ako je mogućnost otkazivanja predviđena ugovorom. Kolektivni ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme i kolektivni ugovor sklopljen na određeno vrijeme u kojem je predviđena mogućnost otkazivanja, moraju sadržavati odredbe o otkaznim razlozima i rokovima. Tako je propisivao i prijašnji Zakon o radu (Narodne novine br. 149/09, 61/11, 82/12 i 73/13) u dijelu obveze ugovaranja odredbi o otkaznim razlozima i rokovima.

No, novi Zakon o radu je u pogledu otkaza kolektivnog ugovora, u slučaju kada otkazni razlog nije ugovoren, značajno rigorozniji od prijašnjeg Zakona o radu jer u stavku 4. članka 200. propisuje: „(4) Ako se kolektivni ugovor može otkazati, a ne sadrži podatak o otkaznom razlogu, na otkazni razlog se na odgovarajući način primjenjuju odredbe obveznog prava o izmjeni ili raskidu ugovora zbog promijenjenih okolnosti.“. Prijašnji Zakon o radu u članku 263. nije sadržavao takvu odredbu.

Postavlja se pitanje koje su to „odredbe obveznog prava o izmjeni ili raskidu ugovora zbog promijenjenih okolnosti“ koje se u ovom slučaju primjenjuju? Radi se zapravo o odredbama članka 369. – 372. Zakona o obveznim odnosima (Narodne novine br. 35/05, 41/08, 125/11 i 78/15) koje reguliraju upravo izmjenu ili raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti. Dakle, te odredbe treba na odgovarajući način primijeniti na situaciju otkaza kolektivnog ugovora iz stavka 4. članka 200. Zakona o radu. To znači sljedeće: Ako bi zbog izvanrednih okolnosti nastalih nakon sklapanja ugovora, a koje se nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora, ispunjenje obveze za jednu ugovornu stranu postalo pretjerano otežano ili bi joj nanijelo pretjerano veliki gubitak, ona može zahtijevati da se ugovor izmijeni ili čak i raskine (s tim daizmjenu i raskid” treba tumačiti kao “otkaz kolektivnog ugovora”). Radi se o odgovarajućoj primjeni članka 369. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima, kao polazišnoj odredbi, no na odgovarajući način, kod otkaza kolektivnog ugovora, treba primijeniti i sve ostale citirane odredbe Zakona o obveznim odnosima.

Koje su to izvanredne okolnosti nastale nakon sklapanja kolektivnog ugovora, koje se nisu mogle predvidjeti u času njegova sklapanja, a zbog kojih je ispunjenje obveza iz kolektivnog ugovora za jednu stranu postalo pretjerano otežano ili bi joj nanijelo isuviše veliki gubitak?Pravna teorija je stajališta da se mora raditi o okolnostima izvan dosega i volje samih stranaka i na koje one nisu mogle utjecati: primjerice, to su političke i društvene promjene, prirodni događaji, ekonomske pojave i sl. (dakle, u trenutku ispunjenja nastaju okolnosti koje stranka u trenutku zaključenja ugovora razumno nije mogla očekivati i koje tada nisu postojale).

Ako se kolektivni ugovor može otkazati, a ne sadrži podatak o otkaznom razlogu, na otkazni razlog se na odgovarajući način primjenjuju odredbe obveznog prava o izmjeni ili raskidu ugovora zbog promijenjenih okolnosti. S obzirom da će to nekad biti teško dokazati, svakako bi u kolektivne ugovore trebalo unositi odredbe o otkaznim razlozima.