c S
U središtu

Utvrđivanje zdravstvene sposobnosti poslovnog suradnika

08.04.2016 U jednom slučaju u praksi pojavilo se pitanje potrebe utvrđivanja zdravstvene sposobnosti poslovnog suradnika, dakle, osobe koja nije u radnom odnosu kod poslodavca.

Naime, trgovačko društvo povremeno angažira, temeljem ugovora o poslovnoj suradnji, osobu koja bi trebala obaviti određene poslove u tom društvu (konkretno, pregledati neke brodove), a radi se o poslovima koji su vrlo slični poslovima koje u društvu obavljaju radnici u radnom odnosu i koji se smatraju poslovima s posebnim uvjetima rada.

U smislu Zakona o zaštiti na radu (Narodne novine, broj 71/14, 118/14 i 154/14) te osobe – poslovni suradnici – smatrale bi se drugom osobom (članak 3., stavak 1., točka 2.).

Nadalje, člankom 4. stavak 4. istog Zakona propisano je da se obveze poslodavca u provođenju zaštite na radu propisane tim Zakonom i propisima donesenim na temelju toga Zakona u odnosu na radnika odnose i na osobe na radu, ako tim Zakonom nije drukčije propisano. Osoba na radu, u smislu članka 3., stavka 1., točke 10. Zakona o zaštiti na radu je fizička osoba koja nije u radnom odnosu kod tog poslodavca, ali za njega obavlja određene aktivnosti, odnosno poslove (osoba na stručnom osposobljavanju za rad; osoba na sezonskom radu za obavljanje privremenih, odnosno povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi; osoba koja radi na određenim poslovima u skladu s posebnim propisom; redoviti student i redoviti učenik srednjoškolske ustanove na radu u skladu s posebnim propisom; osoba koja radi kao volonter, naučnik, student i učenik na praksi, osoba koja radi u vrijeme izdržavanja kazne zatvora ili odgojne mjere i slično).

U vezi s obvezama poslodavca koje se odnose na poslove s posebnim uvjetima rada (članak 36. Zakona o zaštiti na radu) navodi se da poslodavac na takve poslove može zaposliti samo radnika koji je odgovarajuće zdravstveno sposoban. No, u tom se članku ne spominju druge osobe (dakle, poslovni suradnici) iz članka 3., stavka 1., točke 2. Zakona o zaštiti na radu pa se postavlja pitanje: je li trgovačko društvo dužno na zdravstveni pregled slati ne samo radnike već i druge osobe (poslovne suradnike), u smislu članka 36. Zakona o zaštiti na radu, i je li poslodavac tada, kao i za radnike, dužan snositi trošak tog pregleda?

O navedenom pitanju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dalo je sljedeće mišljenje (Službeno, 17.3.2016.): „Kada za fizičku ili pravnu osobu poslove obavlja radnik (fizička osoba u radnom odnosu) ili osoba na radu (osobe definirane u članku 3. stavku 1. podstavku 10. Zakona o zaštiti na radu („Narodne novine“, broj 71/14, 118/14 i 154/14)), ta fizička ili pravna osoba je poslodavac te je kao poslodavac obvezna za osobe koje za nju obavljaju rad organizirati i provoditi zaštitu na radu u skladu sa Zakonom te propisima donesenim na temelju njega. Nadalje, kada poslodavac uputi svog radnika u prostor drugog poslodavca, upućeni radnik postaje druga osoba u smislu članka 3. stavka 1. točke 2. Zakona te je poslodavac koji upućuje takvu osobu kod drugog poslodavca i dalje odgovoran za organiziranje i provođenje zaštite na radu za tog radnika, jer poslodavac ne može svoje obveze organiziranja i provođenja zaštite na radu prenijeti na drugog poslodavca, bez obzira što je mjesto obavljanja poslova npr. prostor drugog poslodavca.
Međutim, ako poslodavac sklapa ugovor o poslovnoj suradnji s fizičkom osobom, navedenim ugovorom stranke mogu regulirati sva sporna pitanja, a što uključuje i provjeru zdravstvene sposobnosti“.