c S
U središtu

Promjena osobnog imena

15.04.2016 Definiciju osobnog imena nalazimo u članku 2. Zakona o osobnom imenu, u kojem je navedeno da se osobno ime sastoji od imena i prezimena, te da se može sastojati od više riječi. Osoba koja u matici rođenih ima upisano ime koje se sastoji od više riječi, izjavom može odrediti kojim će se riječima u osobnom imenu služiti u pravnom prometu. Za dijete izjavu daju roditelji i druge osobe ovlaštene za određivanje, sukladno Obiteljskom zakonu. Dana izjava upisuje se u maticu rođenih i primjenjuje se danom upisa.

Kada se određuje osobno ime djeteta, roditelji su dužni sporazumno donijeti odluku o osobnom imenu, a dijete može nositi ili jedno prezime roditelja ili oba prezimena, kako je definirano člankom 3. Zakona osobnom imenu (NN 118/12). U slučajevima kada sporazum nije postignut, osobno ime djeteta određuje nadležni centar za socijalnu skrb u roku 30 dana od podnošenja zahtjeva jednog od roditelja. Centar za socijalnu skrb određuje ime djetetu čiji su roditelji nepoznati, a suglasnost daje na odluku skrbnika u slučajevima kada roditelji nisu živi, proglašeni su umrlima ili im prebivalište nije poznato, lišeni su roditeljske skrbi, potpuno su lišeni poslovne sposobnosti ili je odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti određeno da ne mogu poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja.

Djetetu kojem je do osamnaeste godine utvrđeno majčinstvo ili očinstvo roditelji mogu sporazumno odrediti novo osobno ime. U tom slučaju roditelji daju izjavu na zapisnik pred matičarom, odnosno centrom za socijalnu skrb ili sudom. Izjava roditelja o određivanju novog osobnog imena djetetu upisuje se u maticu rođenih, kako je određeno člankom 4. Zakona.

Zakonom o osobnom imenu u članku 6. određeno je da svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime, a podnositelj je dužan zahtjevu priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. O zahtjevu odlučuje nadležni ured državne uprave u županiji odnosno gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, prema prebivalištu podnositelja zahtjeva. Maloljetnom djetetu mijenja se osobno ime na zahtjev oba roditelja ili posvojitelja te na zahtjev skrbnika, a zahtjevu je potrebno priložiti suglasnost nadležnog centra za socijalnu skrb. Kada roditelji djeteta nisu u braku, osobno ime djeteta može se promijeniti na zahtjev roditelja kod kojega dijete živi ili kojemu je povjereno temeljem pravomoćne sudske odluke, uz suglasnost drugog roditelja. Ako ne postoji suglasnost drugog roditelja, nadležni centar za socijalnu skrb može, na zahtjev roditelja koji traži promjenu osobnog imena, utvrditi je li zatražena promjena osobnog imena u interesu djeteta. Rješenje centra za socijalnu skrb prilaže se zahtjevu za promjenu osobnog imena djeteta. Suglasnost drugog roditelja nije potrebna u slučajevima kada prebivalište drugog roditelja nije poznato ili kada je lišen roditeljske skrbi, potpuno lišen poslovne sposobnosti ili kada je odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti određeno da ne može poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja. Kod promjene osobnog imena djeteta starijeg od 10 godina potreban je i pristanak samog djeteta.

Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak, javni moral, odnosno ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime u smislu članka 2. Zakona. Neće se odobriti promjena osobnog imena osobi protiv koje se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Rješenje o promjeni osobnog imena dostavlja se odmah po njegovoj izvršnosti nadležnom matičnom uredu radi upisa u maticu rođenih. Nakon izvršnog upisa promjene osobnog imena u matici rođenih, matičar je dužan dostaviti obavijest o promjeni osobnog imena tijelima koja vode evidencije o građanima, a za osuđene osobe kod kojih traje rehabilitacijski rok obavijest o promjeni osobnog imena dostavlja se i kaznenoj evidenciji, kako je propisano člankom 9. Zakona.

Osoba je dužna koristiti se novim osobnim imenom u pravnom prometu od dana upisa promjene u maticu rođenih, a ako se ne koristi novim osobnim imenom u pravnom prometu, bit će novčano kažnjena za prekršaj u iznosu od 3.000,00 do 4.500,00 kuna.

Roko Hranjec, mag. iur.