c S
U središtu

Privatna zaštita

27.05.2016 Način obavljanja djelatnosti zaštite osoba i imovine koju ne osigurava država i iznad opsega koji osigurava država (privatna zaštita), te uvjete za njezino obavljanje, način rada osoba koje obavljaju poslove privatne zaštite i nadzor njihova rada uređuje Zakon o privatnoj zaštiti.

Uprava za upravne i inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova, na temelju članka 13., 14. i 18. Zakona o privatnoj zaštiti (NN 68/03, 31/10, 139/10), obavlja poslove izdavanja odobrenja za djelatnost privatne zaštite (tjelesne i tehničke) za trgovačka društva i obrte. Odgovorna osoba i vlasnik obrta dužni su podnijeti zahtjev na propisanom obrascu, te moraju osobno doći u nadležnu policijsku upravu prema mjestu prebivalištu ili u inspektorat unutarnjih poslova, Inspekciju za privatnu zaštitu i detektivske poslove MUP-a u Zagrebu.

Za izdavanje odobrenja za djelatnost privatne zaštite podnositelj zahtjeva prilaže: ispunjen obrazac Z-2, upravnu pristojbu od 70,00 kuna ili dokaz o oslobođenju od plaćanja pristojbi. U slučaju izdavanja odobrenja pravnim osobama, zahtjevu se posebno prilažu; akt o imenovanju odgovorne osobe u pravnim osobama, akt o razvrstavanju radnih mjesta s popisom odgovornih osoba i poslova te ovlastima zaposlenika za svako radno mjesto, akt o razvrstavanju radnih mjesta s popisom zaposlenika i njihovim ovlastima za svako radno mjesto, opći akt o zaštitnom znaku pravne osobe, te opći akt o radnoj odori.

Podnositelj zahtjeva dužan je ispuniti „Upitnik za sigurnosnu provjeru I. stupnja“ koja služi u svrhu ispunjavanja sigurnosnih uvjeta za odgovornu osobu u pravnim osobama (obrtnika) prema navedenom Zakonu i njemu se prilažu; preslika dokaza o obrazovanju za odgovornu osobu u trgovačkome društvu i to najmanje stručni naziv stručni prvostupnik. Odgovorna osoba u pravnoj osobi koja obavlja poslove tehničke zaštite mora imati stručni naziv stručni prvostupnih tehničke struke, dok je za vlasnika obrta dovoljna srednja stručna sprema tehničkog smjera. Zahtjevu se prilaže i dokaz o općoj zdravstvenoj sposobnosti pribavljen kod specijalista medicine rada ne stariji od šest mjeseci.

Dopuštenje za obavljanje poslova privatne zaštite fizičkim osobama izdaju inspektorati unutarnjih poslova policijskih uprava na temelju članka 20., 23. i 24 Zakona o privatnoj zaštiti. Dopuštenja se izdaju prema prebivalištu ili boravištu podnositelja zahtjeva. Da bi se dozvola izdala, podnositelj mora zahtjevu priložiti ispunjen obrazac zahtjeva, upravnu pristojbu od 70,00 kuna, presliku dokaza o obrazovanju (najmanje niža stručna sprema za čuvare, srednja stručna sprema za zaštitare, dok osobe koje obavljaju poslove tehničke zaštite moraju imati srednjoškolsko obrazovanje tehničkog usmjerenja), dokaz o općoj zdravstvenoj sposobnosti za čuvare i posebnoj zdravstvenoj sposobnosti za zaštitare, uvjerenje ovlaštene ustanove o završenoj izobrazbi za čuvara ili zaštitara, ispunjen obrazac i svjedodžbu ili uvjerenje o položenom stručnom ispitu za zaštitara/čuvara/tehničara; dokaz o uvjetima iz članka 21. stavak 1. Zakona o privatnoj zaštiti. Tim člankom propisano je: „Osobe koje imaju tri godine radnog iskustva na poslovima policijskog službenika odnosno službenika Ministarstva koji obavljaju nadzor poslova privatne zaštite, na vojno-policijskim poslovima Ministarstva obrane, istražnim poslovima, poslovima državnog odvjetništva, pravosudnog policajca, pripadnika gardijskih postrojbi ili pripadnika sigurnosnih službi, ne moraju polagati stručni ispit za čuvara, zaštitara i zaštitara – tehničara.“

Odobrenje za početak rada (tjelesne i tehničke zaštite) za unutarnje čuvarske službe izdaju inspektorati unutarnjih poslova policijskih uprava na temelju članka 52. i 53. Zakona o privatnoj zaštiti sukladno njihovim sjedištima.  Zahtjevu se prilažu ispunjen obrazac, upravna pristojba, opći akt o osnivanju unutarnje čuvarske službe, akt o imenovanju odgovorne osobe, akt o razvrstavanju radnih mjesta s popisom odgovornih osoba i poslova te ovlastima zaposlenika za svako radno mjesto, opći akt o zaštitnom znaku pravne osobe i opći akt o radnoj odori.

Za odgovornu osobu unutarnje čuvarske službe zahtjevu je potrebno priložiti presliku dokaza o obrazovanju za odgovornu osobu u trgovačkom društvu i to najmanje stručni prvostupnik tehničke struke za odgovornu osobu koja obavlja poslove tehničke zaštite. Za vlasnike obrta dovoljna je srednja stručna sprema tehničkog usmjerenja. Potrebno je priložiti i dokaz o općoj zdravstvenoj sposobnosti pribavljen kod specijalista medicine rada i dokaz da je ugovorna osoba zaposlena u pravnoj osobi na najmanje pola radnog vremena, odnosno da je vlasnik obrta.

Postupak izdavanja suglasnosti na alternativne mjere zaštite – temeljem odredbi članka 19. stavak 1. Zakona o zaštiti novčarskih institucija (NN 56/15), novčarske institucije mogu za svoje poslovnice kao i za uređaje za uplatu, isplatu i pohranu gotovog novca i vrijednosti, podnošenjem zahtjeva MUP-u zatražiti izuzeće od primjene nekih od propisanih mjera propisanih u članku 7. toga Zakona u kojima su taksativno propisane mjere zaštite novčarskih institucija.

Sukladno članku 55. Zakona o privatnoj zaštiti, inspekcijski nadzor nad obavljanjem djelatnosti poslova tjelesne i tehničke zašite pravnih i fizičkih osoba provode inspektori Inspektorata unutarnjih poslova MUP-a pri policijskim upravama kao i inspektori Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove Sektora za inspekcijske poslove MUP-a. Za neprovedbu mjera prema Zakonu pravne i fizičke osobe mogu biti kažnjene novčanim kaznama u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna i privremenom zabranom obavljanja djelatnosti privatne zaštite.

Roko Hranjec, mag. iur.