c S
U središtu

Rad za opće dobro – iznimke

14.06.2016 Nakon što u roku za prisilnu naplatu nije uspjela naplata novčane kazne putem FINA-e, sud mjesta prebivališta osuđenika (sud izvršenja), temeljem članka 152. stavak 6. Prekršajnog zakona, donosi rješenje kojim novčanu kaznu zamjenjuje radom za opće dobro. Međutim, u određenim slučajevima, neplaćena novčana kazna neće se zamijeniti radom za opće dobro.

Naime, člankom 34. stavak 6. Prekršajnog zakona (Narodne novine, broj 107/07, 39/13, 157/13 i 110/15, dalje: PZ) propisano je da se neplaćena novčana kazna zamjenjuje na način da se svakih započetih tristo kuna novčane kazne zamijeni s dva sata rada za opće dobro (primjerice: 3.000,00 kuna = 20 sati rada za opće dobro), s tim da rad za opće dobro ne smije biti kraći od 6 sati niti dulji od 240 sati. Istim rješenjem alternativno će se odrediti i zamjena neplaćene novčane kazne zatvorom za slučaj da osuđenik ne prihvati rad za opće dobro ili se na uredan poziv suda izvršenja ne odazove radi primitka naredbe o upućivanju na izvršavanje rada.

Međutim, zamjeni neplaćene novčane kazne radom za opće dobro treba pristupiti selektivno, budući da ovisi o tri osnovna kriterija; visini izrečene novčane kazne, zatim svojstvu u kojem je okrivljenik proglašen krivim te o tome ima li okrivljenik prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj.

Stoga navodimo situacije u kojima se neplaćena novčana kazna neće zamjenjivati radom za opće dobro:

- okrivljeniku koji nema prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj neplaćena novčana kazna odmah će se obavezno zamijeniti kaznom zatvora (članak 34. stavak 5. i članak 152. stavak 12. PZ-a), uz napomenu da žalba protiv takvog zamjenskog rješenja nema suspenzivni učinak,

- neplaćena novčana kazna izrečena osuđeniku fizičkoj osobi u iznosu do 2.000,00 kuna (uključivo i 2.000,00 kuna)ne zamjenjuje se radom za opće dobro, kao niti zatvorom, već se ovrhom putem Porezne uprave naplaćuje na drugoj imovini osuđenika (članak 152. stavak 11. PZ-a). Bitno je istaći da je za zamjenu neplaćene novčane kazne radom za opće dobro relevantan iznos izrečene novčane kazne, odnosno da je izrečena novčana kazna veća od 2.000,00 kuna, bez obzira je li u međuvremenu osuđenik platio ili mu je prisilno naplaćen dio te novčane kazne i preostalo mu je platiti iznos manji od 2.000,00 kuna. Primjerice, osuđeniku je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna, pa mu se prisilno naplati dio novčane kazne u iznosu od 1.200,00 kuna, što znači da mu je preostalo za platiti iznos od 1.800,00 kuna, dakle manje od 2.000,00 kuna, no, i u tom slučaju preostali iznos od 1.800,00 kuna zamijenit će se radom za opće dobro, i to u trajanju od 12 sati, s obzirom da je za primjenu članka 152. stavak 6. PZ-a relevantan iznos izrečene novčane kazne.

- neplaćena novčana kazna izrečena pravnoj osobi ne zamjenjuje se radom za opće dobro već se ovrhom putem Porezne uprave naplaćuje na drugoj imovini osuđenika (članak 152. stavak 11. PZ-a),

- neplaćena novčana kazna izrečena fizičkoj osobi obrtniku i fizičkoj osobi koja obavlja samostalnu djelatnost (primjerice: iznajmljivač iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti) ne zamjenjuje se radom za opće dobro već se ovrhom putem Porezne uprave naplaćuje na drugoj imovini osuđenika (članak 152. stavak 11. PZ-a), s tim da je u vezi ove kategorije osuđenika relevantno svojstvo okrivljenika u času presuđenja, odnosno odlukom o prekršaju mora biti proglašen krivim kao fizička osoba obrtnik ili fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost,

- neplaćena novčana kazna izrečena maloljetnom počinitelju prekršaja ne može se zamijeniti radom za opće dobro, kao niti zatvorom, ali se može prisilno naplatiti na imovini maloljetnika, njegova roditelja ili druge osobe koja za njega skrbi (članak 71. stavak 2. PZ-a).

Željko Kudrić, dipl. iur.