c S
U središtu

Novine Zakona o porezu na promet nekretnina

13.01.2017 Aktualnom poreznom reformom obuhvaćeno je i oprezivanje prometa nekretninama te je donesen novi Zakon o porezu na promet nekretnina (NN 115/16) koji je u primjeni od 1. siječnja 2017. godine. Novi Zakon ne donosi suštinske promjene, već u skladu s ciljevima porezne reforme poreznim obveznicima pojednostavljuje dosadašnju proceduru i s tim u vezi donosi novine u oporezivanju prometa nekretnina.

Nova porezna stopa

Zaključno sa 2016. godinom stjecatelji nekretnina plaćali su porez na promet nekretnina po stopi od 5% u odnosu na poreznu osnovicu (članak 10. prijašnjeg Zakona o porezu na promet nekretnina). Novi Zakon o porezu na promet nekretnina u članku 12. smanjuje visinu poreza na promet nekretnina za jedan postotni bod pa su stjecatelji nekretnina od 1. siječnja 2017. obvezni plaćati porez na promet nekretnina po stopi od 4%.

Porezna oslobođenja

Uz nižu poreznu stopu novina je ukidanje oslobođenja plaćanja poreza na promet nekretnina za građane koji su stjecali nekretninu kojom su rješavali vlastito stambeno pitanje i ukidanje oslobođenja kod stjecanja nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na području posebne državne skrbi. Značaj te izmjene očituje se u snižavanju stope čime se čini kompenzacija svima koji stječu nekretninu, a osobama koje će stjecati svoju prvu nekretninu najavljena je dodatna kompenzacjska mjera kroz politiku stambenog zbrinjavanja Ministarstva graditeljstva i stambenog uređenja kroz subvencioniranje dijela rate kredita.

Nadalje, u cilju poticanja gospodarskog napretka, društvima se proširuje porezno oslobođenje kada vlasnik ili član društva nekretninu unosi u trgovačko društvo, neovisno hoće li se nekretnina evidentirati u temeljni kapital ili u kapitalne rezerve društva (članak 14. Zakona o porezu na promet nekretnina), za razliku od odredbe prijašnjeg Zakona kojim se moglo osloboditi plaćanja poreza na promet nekretnina samo u slučaju unosa nekretnine u osnivački ulog ili radi povećanja temeljnog kapitala.

Uslijed donošenja novog Općeg poreznog zakona, bitna izmjena odnosi se i na porezno oslobođenje pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju bez naknade. Naime, u poreznim postupcima izjednačavaju se prava bračnih i izvanbračnih drugova te istospolnih zajednica (članak 15. Općeg poreznog zakona), a s obzirom da je riječ o propisu koji je lex generalis u odnosu na Zakon o porezu na promet nekretnina, navedeno oslobođenje sada se odnosi kako na bračne tako i na izvanbračne te istospolne partnere.

Prijava prometa nekretnina

Sustav prijave nastanka porezne obveze pojednostavljuje se u odnosu na prijašnji Zakon o porezu na promet nekretnina (NN 69/97) te su, sa svrhom rasterećenja nepotrebnih administrativnih opterećenja građana, stjecatelji nekretnina oslobođeni obveze prijave prometa nekretnina.

Nastanak porezne obveze sada prijavljuju javni bilježnici te sudovi i druga javnopravna tijela pri čemu se smatra da je porez nekretnina prijavljen kada isprave o stjecanju ovjeri javni bilježnik odnosno izda ih sud ili drugo javnopravno tijelo i dostavi ih nadležnoj ispostavi Porezne uprave (članak 18. Zakona o porezu na promet nekretnina).

Međutim, sukladno članku 19. Zakona, samo iznimno prijava poreza ostaje obveza stjecatelja nekretnine, ako ispravu o stjecanju nekretnine ne ovjeri javni bilježnik niti izda sud ili drugo javnopravno tijelo. Također, ta obveza postoji i za isporučitelje nekretnina na koje se plaća porez na dodanu vrijednost kao i kod prijenosa porezne obveze.

Ana Paštrović, mag. iur.