Pravilnik o uvjetima i postupku izdavanja dopuštenja za stavljanje nove hrane prvi puta na tržište Republike Hrvatske i zahtjevima za posebno označavanje nove hrane, koji stupa na snagu 8. listopada 2009.,
novu hranu definira kao hranu i sastojke hrane koji se do sada još nisu upotrebljavali u većem opsegu za prehranu ljudi, koja
nije rezultat genetske modifikacije, a koja svojim sastavom, svojstvima i učinkom može utjecati na odabir prehrane i/ili zdravlje ljudi (
članak 2.).
Nova hrana razvrstava se u sljedeće kategorije:
a) hrana i sastojci hrane s novom ili namjerno promijenjenom primarnom molekularnom strukturom koja ne uključuje genetsku modifikaciju,
b) hrana i sastojci hrane koji se sastoje ili su izolirani iz mikroorganizama, gljiva ili algi,
c) hrana i sastojci hrane koji se sastoje ili su izolirani iz biljaka i sastojci hrane izolirani iz životinja, osim hrane i sastojaka hrane dobivenih tradicionalnim načinima razmnožavanja ili uzgoja za koje je otprije poznato da se sigurno mogu konzumirati,
d) hrana i sastojci hrane dobiveni tehnološkim proizvodnim postupkom koji se do sada nije koristio, a uzrokuje znatne promjene u sastavu ili strukturi hrane ili sastojaka hrane, što utječe na njihovu prehrambenu vrijednost, metabolizam čovjeka ili razinu neprihvatljivih tvari za prehranu ljudi.
Nova hrana ne smije predstavljati opasnost za potrošača, stvarati zabludu kod potrošača, niti se razlikovati toliko od hrane koju bi po svojoj namjeni trebala zamijeniti da bi njezina potrošnja bila za potrošača u prehrambenom smislu nepovoljna.
Za stavljanje nove hrane prvi puta na tržište RH, subjekt u poslovanju s hranom mora pribaviti dopuštenje odnosno mora podnijeti zahtjev za izdavanje dopuštenja Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi (
članak 6.).
Dopuštenje za stavljanje nove hrane na tržište izdaje ministar nadležan za zdravstvo uz suglasnost ministra nadležnog za poljoprivredu, na temelju prethodno pribavljenog znanstvenog mišljenja Hrvatske agencije za hranu (u nastavku: Agencija).
Ovaj Pravilnik, kojim su preuzete odredbe Uredbe 258/97 Europskog Parlamenta i Vijeća od 27. siječnja 1997. o novoj hrani i novim sastojcima hrane, također propisuje i koje podatke mora sadržavati zahtjev za izdavanje dopuštenja te postupak za njegovo dobivanje putem Agencije i Povjerenstva za novu hranu.
Nova hrana na tržištu mora biti označena na način da krajnji potrošač na prodajnom mjestu može dobiti informaciju o svakoj značajki ili svojstvu hrane poput njezine hranjive vrijednosti, namjeravane uporabe, svojstava zbog kojih nova hrana više nije identična konvencionalnoj hrani ili sastojku hrane i dr. (
članak 21.). Takva hrana također mora biti pod stalnim praćenjem tijela nadležnih za provođenje inspekcije i prema potrebi mora se preispitivati, sukladno promjenama uvjeta korištenja i na temelju novih znanstvenih spoznaja, te nalaza tijela nadležnih za provođenje inspekcije.
Prema navodima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, označavanje, reklamiranje i prezentiranje hrane najvažniji su oblici komunikacije proizvođača, trgovca, ugostitelja i svakog drugog koji na tržište stavlja hranu, s potrošačem. Sukladno načelu zaštite interesa potrošača, potrošači moraju biti potpuno informirani o hrani koja je stavljena na tržište i koja im se nudi jer im se na taj način omogućava izbor hrane koju će kupiti i konzumirati. Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu budući da pored zaštite potrošača, ono treba udovoljiti i poštivanju proizvođačke i poslovne tajne te omogućavati slobodu kretanja hrane.
Pripremila: Ljiljana Drakulić, dipl. iur.