c S
U središtu

Kada je vozač dužan upaliti sve pokazivače smjera?

28.01.2011 U određenim situacijama koje mogu nastati u cestovnom prometu, propis od vozača zahtijeva da upali sve pokazivače smjera, tzv. žmigavce. Svakom vozaču vjerojatno će prvo pasti na pamet da je to obvezno učiniti za vrijeme kretanja vozila unatrag. Međutim, osim tada, postoje još neke okolnosti u kojima je vozač dužan to učiniti, pa ovom prigodom na njih ukazujemo, svjesni činjenice da većina vozača to možda i ne zna.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama u nekoliko odredbi propisuje kada je vozač dužan upaliti sve pokazivače smjera - to su članci 41., 50., 51., 52. i 87.

Prvi slučaj propisan je u slučaju organiziranog prijevoza djece. Naime, prema članku 41. stavku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se vozilom organizirano prevoze djeca, vozilo mora ispunjavati posebne uvjete i biti obilježeno posebnim znakom, a za vrijeme ulaska i izlaska djece iz vozila vozač mora uključiti sve pokazivače smjera. U slučaju počinjenja prekršaja, zbog nepostupanja sukladno navedenoj odredbi, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako vozilo kojim se organizirano prevoze djeca ne ispunjava posebne uvjete i nije obilježeno posebnim znakom, a novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi, za nepostupanje sukladno stavku 5. navedenog članka. Također, za isti prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna za prekršaj i vozač, što, dakle, podrazumijeva i neuključivanje svih pokazivača smjera za vrijeme ulaska i izlaska djece iz vozila.

Druga situacija u kojoj Zakon nalaže vozaču upaliti sve pokazivače smjera je spomenuti slučaj vožnje unatrag. Naime, člankom 50. Zakona propisano je da za vrijeme kretanja unatrag na vozilu moraju biti uključeni svi pokazivači smjera, pri čemu se vozač dužan kretati onom stranom kolnika kojom se do tada kretao vožnjom unaprijed te je dužan propustiti vozilo koje dolazi iza njegovog vozila. Ako ne postupi prema navedenoj odredbi, vozač će se kazniti u iznosu od 300,00 kuna.

Svi pokazivači smjera propisani su i u slučaju kad se na cesti nakupi kolona vozila. Naime, člankom 51. stavkom 2. i 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu. Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe. Kada je brzina kretanja spomenutog vozila (koje je stvorilo kolonu iza sebe) manja od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti ili dijelu ceste, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera, osim kada koristi žuto rotacijsko svjetlo, inače će biti kažnjen za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna.

Četvrta situacija u kojoj Zakon nalaže vozaču upaliti sve pokazivače smjera je slučaj nagovještaja znatnijeg smanjenja brzine kretanja vozila, odnosno zaustavljanja vozila. Naime, prema članku 52. stavku 2. Zakona, vozač koji namjerava znatnije smanjiti brzinu kretanja vozila ili ga zaustaviti, dužan je to učiniti, osim u slučaju neposredne opasnosti, na način kojim neće ugroziti ili u većoj mjeri ometati druge vozače koji se kreću iza njega, a i te vozače o svojoj namjeri, uz obvezu iz članka 44. istog Zakona, upozoriti i uključivanjem stop svjetla, svih pokazivača smjera ili davanjem odgovarajućeg znaka rukom. Ako ne postupi tako, vozač će se za prekršaj kazniti novčanom kaznom u iznosu 1.000,00 kuna.

I peti slučaj je slučaj označavanja zaustavljenog vozila na kolniku. Prema članku 87. stavku 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač je dužan zaustavljeno vozilo na kolniku obilježiti sigurnosnim (crvenim) trokutom u sljedećim slučajevima:

1) kad je bio prisiljen svoje vozilo zaustaviti na mjestu ili dijelu ceste iz članka 82. Zakona,

2) kad je vozilo zaustavljeno na kolniku na takvom mjestu ili u takvim vremenskim prilikama da ga vozači vozila koja nailaze istim smjerom ne mogu ili teško mogu pravodobno uočiti, i

3) na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila.

Ako je u motorno vozilo ugrađen uređaj za istodobno uključivanje svih pokazivača smjera, u navedenom slučaju, taj uređaj mora biti uključen. Ako ne postupi prema navedenim odredbama, vozač će se kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu 300,00 kuna.