c S
U središtu

Vodič kroz pravne portale Europske unije

10.06.2011 EUAko tražite sudsku odluku, uredbu, direktivu, mišljenje nezavisnog odvjetnika, predmet Europskog suda, okvirnu odluku Vijeća Europske unije, zakonodavni prijedlog, radne dokumente ili akte pojedinih institucija, kao i druge informacije vezanog sadržaja, ovim člankom ukratko ćemo vas uputiti u sadržaj službenih pravnih portala Europske unije.

Svi službeni portali Europske unije omogućavaju korisniku pregled velikog broja različitih podataka.

Tako glavne portale možemo podijeliti na temeljni portal Europske unije (Europa), pravne portale (EUR-Lex, Curia, SCADplus), portale na kojima se mogu pronaći svi zakonodavni prijedlozi Europske komisije, odnosno akti koji proizlaze iz procesa donošenja odluka (PreLex i Legislative Observatory), portale na kojima se mogu naći baze bibliografskih podataka (ECLAS i EU Bookshop), portale na kojima se može pronaći velika količina novosti i informacija, odnosno baze podataka novinskih priopćenja većine institucija Europske unije (Rapid, EU PressRoom, EUObserver, EurActiv), portale koji služe kao terminološki izvori (IATE – InterActive Terminology for Europe, kao i stranica EUROVOC na portalu Europa), portale na kojima se mogu saznati sva prošla kao i planirana događanja Europske unije (EU Calendar i Bulletin Europske unije koji je ukinut 2009.) te na portal koji sadrži godišnji izvještaj Europske komisije o projektima, aktivnostima i programima Europske unije (General report).

S obzirom na veliku količinu i raznovrsnost portala Europske unije, u ovom članku usredotočili smo se samo na kratki pregled pravnih portala.

Najkompletniji, što se tiče količine i raznovrsnosti sadržaja, temeljni je i službeni portal Europske unije pod nazivom Europa. Na njemu se mogu pronaći općenite informacije o Europskoj uniji, o pojedinim institucijama, o zakonodavstvu, o aktivnostima Europske unije, a postoji i kutak posvećen medijima.

Što se zakonodavnog dijela tiče, Europa nudi specijaliziranu stranicu pod nazivom SCADplus, koja sadrži kratki pregled zakonodavstva Europske unije podijeljenog u 32 područja aktivnosti (npr. pravosuđe, sloboda i sigurnost, energija, okoliš, kultura).

EUR-Lex je drugi, temeljitiji i praktičniji pravni portal, čiji se sadržaj objavljuje na sva 23 službena jezika Europske unije. To je portal Europske komisije na kojem se objavljuje službeni list Europske unije pod nazivom Official journal. Portal se može pretraživati putem jednostavne tražilice (simple search), napredne tražilice (advanced search), ili klikom na Službeni list (Official journal).

Najjednostavniji način pretrage je putem jednostavne tražilice, gdje se nadalje može pretraživati prema kategorijama: općenito traženje (po određenim terminima u naslovu ili tekstu, datumu izdavanja dokumenta, autoru, klasifikaciji ili ključnim riječima), traženje po broju dokumenta (natural number – npr. oznaka sudskog predmeta C-154/08, CELEX broj – brojčana oznaka dokumenta, konsolidirana verzija), po kategorijama dokumenata (Ugovori (Treaties), zakonodavstvo (legislation), zakonodavni prijedlozi (preparatory acts), sudska praksa (case-law) i parlamentarna pitanja (parliamentary questions), odnosno unošenjem referenci (Službeni list i Izvješća Europskog suda – službena zbirka sudske prakse). Klikom na svaku od tih kategorija može se odabrati i niz potkategorija, što, sužavanjem izbora, izravno dovodi do tražene informacije.

Odabir potkategorije zakonodavstvo (Legislation) vodi izravno do izbora između akata sekundarnog zakonodavstva (uredbe, direktive ili odluke) ili međunarodnih sporazuma. Daljnjim odabirom npr. Uredbe (Regulation) klikom na bibliografske podatke može se doći do niza dodatnih informacija o traženom aktu, kao i do poveznica na dokumente s kojima je u korelaciji (npr. novinski članak).

Eur-lex sadrži i sudsku praksu Europskog suda (presude suda, mišljenja suda i nezavisnih odvjetnika) objavljenu u European Court Reports (ECR) od 1953., kao i odluke Općeg suda i Službeničkog suda. Tekstovi sudske prakse imaju paralelni dvojezični prikaz, kao i bibliografske detalje. Mogu se pretraživati unosom broja predmeta slučaja (natural number), po CELEX broju, odnosno prema ključnim riječima, tipu dokumenta, tipu postupka ili imenima stranaka.

Kao izvor sudske prakse važan je i pravni portal Curia. Službeni jezik Curie je francuski, ali je sadržaj preveden i na druge jezike. Na njemu se objavljuju presude Europskih sudova i to: Europskog suda, čija se presuda označava slovom C i brojem predmeta, Općeg suda (bivši Sud prvog stupnja), čijem broju predmeta prethodi slovo T u službenoj oznaci i presude Službeničkog suda s oznakom F.

Za pretraživanje zakonodavnih prijedloga i radnih dokumenata institucija Europske unije preporuča se korištenje dva portala: Prelex ili Legislative observatory. Na portalu Prelex mogu se pratiti sve faze odlučivanja između Europske komisije i ostalih institucija Europske unije koje u tom procesu sudjeluju. Naime, tamo se mogu naći zakonodavni prijedlozi od trenutka kada ih je Europska komisija usvojila i proslijedila Vijeću Europske unije i Europskom parlamentu, sve do trenutka kada su konačno usvojeni.

I Legislative observatory daje detaljnu kronologiju zakonodavnih prijedloga, tako da korisnik može dobiti uvid u sve faze kroz koje je jedan akt prošao od trenutka kada je predložen do trenutka njegovog usvajanja, ali sadrži i poveznice na verzije svih dokumenata Europske komisije i Europskog parlamenta koji su uključeni u postupak donošenja akta.

Svi navedeni portali (osim EUObserver i EurActiv) službeni su portali Europske unije, a njihov sadržaj svima je dostupan te se objavljuje na engleskom, ali i na drugim službenim jezicima Europske unije.

Pripremila: Karla Štingl, dipl. iur.