c S
Dnevne novosti

Hrvatska provodi projekt trgovačkih sudova bez papira

26.09.2024 07:10 ZAGREB, 25. rujna 2024. (Hina) - Radi veće učinkovitosti pravosuđa Hrvatska provodi projekt trgovačkih sudova bez papira, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa uprave i digitalne transformacije u srijedu nakon sastanka s predstavnicima Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama i Vijeća Europe.

"Ovim projektom iz europskog Instrumenta za tehničku potporu nastavljamo proces digitalizacije trgovačkih sudova, u skladu s europskim zelenim i digitalnim politikama. Digitalizacija će dodatno ubrzati sudske postupke, smanjiti zaostatke i omogućiti uštede u vremenu i resursima, čime podižemo učinkovitost pravosuđa i usklađujemo se s najvišim europskim standardima", izjavio je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan, navode u priopćenju.

Prenose i riječi ravnateljice uprave za potporu reformama Nathalie Berger koja je istaknula da je Hrvatska jedna od država članica koja najviše koristi europski Instrumentu za tehničku potporu (TSI) koji će ministarstvu pružiti odgovarajuću stručnu podršku u području reforme pravosuđa. "Projekt koji danas započinjemo nastavak je naših kontinuiranih napora koje smo zajedno uložili u digitalizaciju pravosudnog sustava i temelji se na dugogodišnjem partnerstvu koje je započelo 2017. godine", dodala je.

Ovaj je projekt, u okviru kontinuirane suradnje s hrvatskim vlastima, usmjeren na modernizaciju pravosudnih postupaka, a cilj mu je poboljšati učinkovitost kroz zaštitu neovisnosti pravosuđa. Poduprijet će hrvatske vlasti u postizanju ravnoteže između razine modernizacije na temelju načela vladavine prava i zaštite ljudskih prava, naglasio je Schnutz Durr, direktor odjela za programiranje Uprave za koordinaciju programa Vijeća Europe, navode u priopćenju. Projektom se uvodi novi val digitalne transformacije koji će optimizirati poslovanje trgovačkih sudova prijelazom na poslovanje bez papira, a pilotiranje se provodi na četiri trgovačka suda u Dubrovniku, Splitu, Varaždinu i Zagrebu.