c S
Dnevne novosti

Sabor potvrdio promjene u zastupničkim klupama, prihvatio izvješće premijera

23.09.2024 07:15 ZAGREB, 20. rujna 2024. (Hina) - Hrvatski sabor potvrdio je u petak nekoliko promjena u zastupničkim klupama, imenovao članove Povjerenstva za fiskalnu politiku te prihvatio izvješće premijera o sastancima Europskog vijeća.

Umjesto HDZ-ovih zastupnika Radoja Vidovića, koji je zatražio mirovanje svog mandata, te Josipa Šarića, koji je podnio ostavku na mjesto zastupnika, u Sabor dolaze Nevenko Barbarić i Petar Šimić.U DP-u umjesto Ive Ćaleta- Cara (DP) u zastupničke klupe sjest će Predrag Mišić. Novi zastupnici odmah su prisegnuli da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, u skladu s Ustavom i zakonom.

Sabor je također potvrdio početak mirovanja saborskog mandata zastupnika stranke Pravo i pravda Dražana Dizdara, koji je u Sabor ušao kao zamjena Mislava Kolakušića. Josip Jurčević (NZ) zatražio je odgodu te odluke tvrdeći da je nepotpuna, odnosno ne sadrži prijedlog zamjenika zastupnika. Naime, saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo ocijenilo je u četvrtak da je zahtjev Kolakušić da aktivira mandat, odnosno zamijeni Dizdara, nezakonit jer je ranije dao ostavku na tu dužnost.

S 80 glasova zastupnici su prihvatili Izvješće predsjednika Vlade o održanim sastancima Europskog vijeće u razdoblju od siječnja do srpnja 2024. Pritom nisu prošla dva zaključka Kluba Možemo, jedna kojim bi se Vlada obvezala da u roku 60 dana pripremi odluku o priznavanju države Palestine i osigura bilateralnu humanitarnu pomoć državi Palestini, a drugi da se hitno implementira odluka Međunarodnog suda pravde o nelegalnosti izraelske politike na okupiranom palestinskom teritoriju.

Sabor je također potvrdio imenovanje šest članova Povjerenstva za fiskalnu politiku. To su Tajana Barbić (predstavnica Ekonomskog instituta), Zoran Bubaš (predstavnik Instituta za javne financije), Ljubinko Jankov (predstavnik HNB-a), Maja Mihelja Žaja (predstavnica ekonomskih fakulteta), Sonja Cindori (predstavnica pravnih fakulteta) i Igor Karlović (predstavnik Državnog ureda za reviziju).Osim toga, uskratio je odobrenje za skidanje zastupničkog imuniteta Ivani Marković (SDP), Miri Bulja (Most) i Dušicu Radojčić (Možemo) koje su za kazneno djelo klevete tužili privatni tužitelji.

Razriješen je i dosadašnji predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Šimičević, te za novog imenovan Matej Brečić. Nekoliko zakonskih prijedloga, raspravljenih ovaj tjedan, Sabor je poslao u drugo saborsko čitanje. Među njima je i prijedlog Zakona o upravljanju o održavanju zgrada kojim se , uz ostalo , namjerava ograničiti prenamjena stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja. Marija Selak Raspudić (NZ) ocijenila je predloženi zakon protuustavnim jer, kako tvrdi, dovodi u nejednak položaj one koji već imaju stanove koje iznajmljuju u zgradama i one koji to planiraju u budućnosti.