c S
Dnevne novosti

Sabor nije izabrao novi sastav Povjerenstva za sukob interesa

13.06.2011 07:24 ZAGREB, 10. lipnja 2011.Hina, Hrvatski sabor nije uspio izabrati predsjednicu niti članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jer ni jedan od kandidata za tu dužnost nije dobio potreban broj glasova zastupnika (najmanje 77), čemu je pridonio i nesudjelovanje SDP-ovaca u izboru.
U prvom krugu glasovanja, za predsjednicu Povjerenstva, Sanja Lozančić dobila je 72 glasa zastupnika na tajnom glasovanju, a njezina protukandidatkinja Dora Rešetar tek tri glasa. Ni u drugom krugu glasovanja, onom za četiri člana povjerenstva, ni jedan od deset kandidata nije dobio potrebnih 77 glasova.

Najviše ih je, 69, dobila Diana Dulibić, Željka Žokalj dobila je 64 glasa, Jadranka Kolarević 62, Rajko Kneklin 55, Sanja Lozančić 10, Irena Ćupić 9, Dora Rešetar 7, Dinka Prce i i Robert Jamrović po 5, a Danija Budimir samo 2 glasa. Sukladno novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo ima predsjednika i četiri člana koji ne smiju biti članovi niti jedne stranke, a niti su to bili posljednjih pet godina do dana kandidiranja za mjesto u Povjerenstvu.

Glasovanju je prethodio istup Nenada Stazića koji je najavio da SDP-ovi zastupnici neće sudjelovati u izboru članova Povjerenstva, zamjerajući vladajućima da su odbijanjem oporbenoga prijedloga da se članove Povjerenstva bira dvotrećinskom većinom, dakle širokim koncenzusom, pokazali kako žele političko, o vladi ovisno, a ne neovisno tijelo.

"Povjerenstvo izabrano vladajućom većinom će biti povjerenstvo koje će štititi interese te vlade i te većine. Služit će da se ne ispituje eventualni sukob interesa kod vladajuće grupacije, a da se kod oporbe izmišlja i insinuira progon zbog sukoba interesa koji ne postoji", poručio je Stazić.

Najavio je da će se nakon parlamentarnih izbora, odnosno, kako je rekao, SDP-ove pobjede, ponovno birati povjerenstvo kojemu će na čelu biti oporbenjak, "dakle netko iz HDZ-a". Njegov je istup izazvao reakcije iz HDZ-ovih klupa.

"Netočno je da će ovo povjerenstvo biti usmjereno prema progonu oprobe. Kod kolege Stazića vidljiva je briga za HDZ, da ga se neće progoniti kada bude u oporbi", poručio je Vladimir Šeks (HDZ). Ivan Bagarić (HDZ) kazao je kako nakon Stazićeva istupa strahuje nije li to nastavak SDP-ove strategije da se svaka odgovornost njegovih članova skriva iza političkih progona.