c S
Dnevne novosti

Odbor: bez mišljenja o zakonima o visokom obrazovanju

07.07.2011 07:14 ZAGREB, 6. srpnja 2011.Hina, Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu nije u srijedu ni nakon trosatne rasprave uspio usuglasiti stajališta o paketu zakona o visokom obrazovanju, sveučilištu i znanstvenoj djelatnosti, jer su oporbeni zastupnici napustili sjednicu Odbora i srušili kvorum.

Hrvatski sabor tako, bez mišljenja matičnog Odbora, neće moći na plenarnoj sjednici raspravljati o predloženim zakonima, istaknuo je predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem. Oporba, naime, nije prihvatila prijedlog vladajućih da se prije prvog čitanja postigne nacionalni konsenzus i održi tematska sjednica o tim zakonima kako bi se prijedlozi poboljšali.

Prijedlog oporbe je, pak, bio da se zakoni povuku iz procedure te da se najprije donese strategija visokog obrazovanja pa tek potom radi na novim prijedlozima zakona. Akademska i znanstvena zajednica traže promjene, ali ne ovakve, rekao je Gvozden Flego (SDP), dodavši kako se oko njih antagonizirala cijela akademska zajednica, a neke, ocijenio je, predložene odredbe su i protuustavne, o čemu su se već očitovali pravni fakulteti u Hrvatskoj.

Prestanimo s kampanjom i ne forsirajmo nešto što ne može ići dalje, kazao je Milorad Pupovac (SDSS), koji smatra kako su razlike prevelike da bi se mogle usuglašavati kroz pojedina čitanja. Antun Vujić (SDP) ocijenio je da u Hrvatskoj nedostaje strategija razvoja znanosti te kako stavljanje zakona na ovaj način u proceduru znači političke podjele, koje će se prenijeti na cijelu akademsku zajednicu. Suprotnog stajališta bila je ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, Danica Ramljak, koja ističe da je za Institut zakon prihvatljiv, da je dijaloga bilo dosta, ali i da velik dio "novca u institutima i sveučilištima curi, zbog čega je potrebna bolja kontrola države".

Nevio Šetić (HDZ) smatra, pak, kako bi bilo dobro da dođe do plenarne rasprave u Saboru te se javno pred kamerama sučele mišljenja i vidi "do kud smo došli". A Andrija Herbang (HDZ) rekao je da bi prije nego zakoni odu u prvo čitanje u Sabor bilo dobro da se nastavi s njihovim usuglašavanjem. „Tako bi zakoni u prvo čitanje došli bez političkog tereta“ smatra Hebrang.