c S
Dnevne novosti

Saborski odbori o izgradnji objekata od interesa za RH

16.09.2011 07:20 ZAGREB, 15. rujna 2011.(Hina), Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbor za razvoj i obnovu Hrvatskog sabora na zajedničkoj su sjednici donijeli jednoglasne odluke o utvrđivanju interesa RH za izgradnju Športsko-rekreacijskog centra "Rastoke" u Slunju i višestambene građevine po programu POS-a u Donjoj Drenovi te, s jednim suzdržanim glasom, za izgradnju igrališta za golf u Biogradu na moru.
"Po našem mišljenju, te su nam investicije u interesu, no riječ je o prethodnom mišljenju Vladi i ona ga može ili ne mora prihvatiti", kazala je Marina Matulović-Dropulić, predsjedavajuća na zajedničkoj sjednici.

"Bolje golf igralište nego smetlište", kazao je Goran Heffer u raspravi oko igrališta za golf "Baštijunski brig" od 27 rupa s pripadajućom infrastrukturom i građevinama ugostiteljsko-turističke namjene.

Marijana Petir, koja je u glasovanju bila suzdržana, istaknula je kako nitko nema ništa protiv gradnje golf igrališta, ali je predložila da Vlada kod određivanja cijene koncesije vodi računa o tome koliko je država dosad uložila u sanaciju odlagališta otpada, a kako bi se izbjegle dvojbe da li se ondje saniralo kako bi se nekom pogodovalo ili ne, a što se, dodala je, moglo zaključiti po napisima u medijima.

Podržavši njezin prijedlog, Matulović-Dropulić je podsjetila da je sadašnje odlagalište otpada u katastrofalnom stanju te da je u prostornom planu predviđeno odlagalište na drugom mjestu, kao i da su temu gradnje igrališta za golf Baštijunski brig već razmatrali u travnju kad su tražili da se u parcelaciji jasno naznači što je šuma, a što makija te da se uzme u obzir arheološko nalazište koje je ondje pronađeno.

"Žao mi je što investitor misli da je predmet stajao u ladici, jer nije, no kod takvih objekata moramo biti oprezni", dodala je Matulović-Dropulić.

Heffer je napomenuo da bi bilo dobro da najprije "idu rupe, a onda građevine" na što mu je rečeno kako je i planirano da se najprije izgradi infrastruktura i teren, a potom sve ostalo.

Željko Turk je ocijenio kako se izgradnja golf igrališta definitivno uklapa u razvoj turizma i da je to posebno važno za produljenje sezone na moru.

"Vjerujem da će naša današnja odluka biti primjer da s tom temom krenemo u pozitivnom smjeru", zaključio je.