c S
Dnevne novosti

Vlada: prva godina u posljednjih desetak bez rebalansa proračuna

16.09.2011 07:16 ZAGREB, 15. rujna 2011.(Hina), Ukupni prihodi proračuna u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 51,3 milijarde kuna, ukupni rashodi 59,9 milijuna kuna, a kretanja pokazuju da će se proračun do kraja godine izvršiti kako je planirano i da će ovo biti prva godina u posljednjih desetak u kojoj neće biti rebalansa proračuna, istaknuto je na sjednici Vlade.
Rashodi se izvršavaju u dinamici nešto nižoj od plana, a ovo potvrđuje da će se proračun izvršavati kao što je planirano i omogućiti da ovo bude prva godina u posljednjih desetak u kojoj neće biti rebalansa ni potrebe za mijenjanjem plana proračuna, istaknula je ministrica financija Martina Dalić na sjednici Vlade s koje je Saboru upućeno izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvom polugodištu ove godine.

Činjenicu da će ovo biti prva u posljednjih deset godina bez rebalansa premijeraka Jadranka Kosor ocjenjuje tim važnijom s obzirom da je ovo izborna godina. Podsjetila je pritom i kako su rashodi proračuna zamrznuti na prošlogodišnjoj razini te na donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Ministrica Dalić navela je kako su u prvom polugodištu ove godine rashodi proračuna ostvareni u iznosu od 51,3 milijarde kuna, što je 1,4 posto manje nego u isto vrijeme lani.

No, napominje kako pri usporedbi s prošlom godinom treba imati na umu da je ukinut krizni porez, da je lani bio prisutan i jednokratan učinak naplate duga Ine, a primjenjivale su se i više stope poreza na dohodak. Prikupljanjem prihoda u prvoj polovici godine u najvećoj je mjeri nadoknađen dio tog zaostatka, a trendovi u prihodima signaliziraju i potvrđuju zbivanje procesa gospodarskog oporavka, kazala je Dalić.

Dodaje kako su, unatoč sniženju poreznih stopa, prihodi od poreza na dohodak u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lani veći za 5,4 posto, od PDV-a za 1,8 posto, a od poreza na dobit za 15,5 posto. Ministrica financija posebno ističe kako je prihod od doprinosa otprilike jednak kao i u prvih šest mjeseci prošle godine.

To na jedan financijski jasan način signalizira i trendove u zapošljavanju i potvrđuje oporavak zapošljavanja i porast broja zaposlenih koji pratimo još od veljače, kazala je. Ukupni rashodi proračuna u prvom su polugodištu iznosili 59,9 milijardi kuna, što je 49 posto plana za ovu godinu.

Sveukupan rezultat prihoda i rashoda je manjak proračuna u prvih šest mjeseci od 8,7 milijardi kuna, kazala je Dalić dodajući da je u najvećoj mjeri to posljedica pitanja nadoknade ukinutih poreza te činjenice da je prva polovica godine sezonski niži i slabiji dio godine na prihodovnoj strani.