c S
Dnevne novosti

Priopćenje sa sjednice Vlade RH

22.09.2011 07:24 ZAGREB, 21. rujna 2011.(Hina), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici izmijenila i dopunila Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, kojima se Uredba nomotehnički usklađuje s važećim pravnim propisima, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Izmijenjena je i Uredba o preoblikovanju Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ u ustanovu. Izmjenama se brišu navodni znaci iz naziva ustanove, radi usklađivanja s rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu vezano uz upis u sudski registar. Također, utvrđuje se da suglasnost na statut Instituta daje ministar nadležan za znanost, uz prethodno pribavljeno mišljenje ministra nadležnog za energetiku, čime se usklađuje način donošenja statuta s načinom donošenja statuta ostalih znanstvenih institucija.

Donesena je Odluka o neprihvaćanju ponuda pristiglih na temelju Obavijesti o namjeri davanja koncesije u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja školjaka u Malostonskom zaljevu i Malom moru. Nakon otvaranja pristiglih ponuda, utvrđeno je da niti jedna ponuda nije potpuna jer ne sadrže pismo namjere izdavatelja jamstva o davanju jamstva za dobro izvršenje obveza s obzirom na investicije, budući da ponuditelji ne planiraju investirati u koncesijsko područje.

Izmijenjena je Odluka o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene-brodogradilišta Lamjana. Naime, u svrhu izgradnje ribarskog dijela luke otvorene za javni promet pod upravom Lučke uprave Zadar, sadašnji ovlaštenik koncesije društvo Nauta Lamjana d.d., Kali, odreklo se područja koje je dobilo u koncesiju, a koji će se koristiti za izgradnju ribarske luke. Izmijenjena je i Odluka o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba srednjih škola i učeničkih domova u 2011. godini.

Na zahtjev Splitsko-dalmatinske županije izmjenama se vrši prenamjena sredstava decentralizacije u visini od 1.500.000,00 kuna, bilanciranih županiji za rashode za materijal, dijelove i usluge tekućeg i investicijskog održavanja objekata srednjih škola, na ime rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini. Ova prenamjena ukazuje se kao prijeka potreba kako bi se mogli pratiti ranije započeti kapitalni projekti u školstvu Županije. Ukupna sredstva za decentralizirane funkcije srednjih škola i učeničkih domova u 2011. godini ne mijenjaju se i iznose 472.351.825,00 kuna.

Dana je suglasnost Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2012. i 2013. godini, za rekonstrukciju doma i restorana Studentskog centra Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u ukupnom iznosu do 20.480.295,00 kuna. Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2012. godini, za izgradnju nove građevine Centra za socijalnu skrb Novi Marof u Novom Marofu, u ukupnom iznosu do 3.500.000,00 kuna.

Navedenom Ministarstvu također je dana suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2012. i 2013. godini za izgradnju nove građevine Doma za psihički bolesne odrasle osobe „Turnić“ iz Rijeke, podružnice u Delnicama, u ukupnom iznosu do 3.036.471,00 kuna. Dana je suglasnost Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnoj geodetskoj upravi za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna za 2012. godinu za obavljanje geodetsko katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Čađavica, u ukupnom iznosu do 59.424,00 kuna i na području Općine Pisarovina u ukupnom iznosu od 43.126,00 kuna.

U svrhu izrade katastra nekretnina na području Grada Jastrebarskog, također je dana suglasnost navedenom Ministarstvu i Upravi za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u 2012. godini, u ukupnom iznosu od 29.603,00 kuna. Istom Ministarstvu dana je suglasnost i za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna za razdoblje od 2012. do 2014. godine u svrhu izrade katastra nekretnina u dolini rijeke Neretve na području Grada Metkovića, u ukupnom iznosu do 4.412.612,00 kuna. Gradu Metkoviću dana je suglasnost za zaduženje kod Raiffeisen Bank Austria d.d., u iznosu od 3.000.000,00 kuna, za financiranje kapitalnih projekata.

Izmijenjena je Odluka o imenovanju voditelja i zamjenika voditelja programa PHARE, CARDS i IPA (komponenta I.) u Republici Hrvatskoj, budući da je došlo do kadrovskih promjena u institucijama koje su korisnici pretpristupnih programa Europske unije. Također, izmijenjena je Odluka o imenovanju osoba nadležnih za upravljanje Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA) budući da je u proteklom razdoblju došlo do izmjena institucionalne strukture za upravljanje Instrumentom pretpristupne pomoći i sukladno tome do imenovanja novih osoba koje imenovanjem na određena upravljačka mjesta institucija zauzimaju i upravljačke funkcije u sustavu upravljanja Instrumentom pretpristupne pomoći.

Dana je suglasnost Ministarstvu obrane za sklapanje dodataka ugovorima o nabavi vozila putem operativnog leasinga do provedbe postupka javne nabave vozila. Kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje Oružanih snaga Republike Hrvatske postoji potreba žurne nabave „gospodarskog programa“ teretnih i terenskih vozila, kombi vozila te vozila za potrebe prometnog osiguranja postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske. Kako bi sustav mogao redovno funkcionirati Vlada Republike Hrvatske dala je navedenu suglasnost .

Vlada Republike Hrvatske upoznata je s Odobrenjem ministra obrane za uplovljavanje u unutarnje morske vode, radi ulaska u luku brodogradilišta „Viktor Lenac“-Martinščica, broda Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država „USS MOUNT WHITNEY“ (LCC-20), radi popravka broda, koje je ministar obrane dao aktom od 14. rujna 2011. godine. Podnesen je Zahtjev Ustavnom sudu Republike Hrvatske za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika Općine Pribislavec, koju je Općinsko vijeće Općine Pribislavec donijelo na sjednici održanoj 25. srpnja 2011. godine, jer je navedena Odluka u suprotnosti s odredbama članka 73. stavak 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te člankom 28. stavka 1. i 2. Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Također, podnesen je Zahtjev Ustavnom sudu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke Grada Požege o mjerilima i načinu rasporeda sredstava komunalne naknade za komunalne djelatnosti za 2011. godinu., koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Požege na sjednici održanoj 10. prosinca 2010. godine. Vlada Republike Hrvatske podnosi Ustavnom sudu predmetni zahtjev jer je Odluka o mjerilima i načinu rasporeda sredstava komunalne naknade za komunalne djelatnosti za 2011. godinu u suprotnosti s člankom 5. stavkom 1. Ustava Republike Hrvatske te člankom 22 stavak 1., člankom 28. stavak 2. i člankom 29. Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Prihvaćeno je Izvješće o ostvarenju Programa rada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2010. godinu, u tekstu koji je Vladi Republike Hrvatske dostavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost aktom od 12. rujna 2011. godine. Doneseno je Rješenje o odbijanju zahtjeva trgovačkog društva Neretvašped d.o.o., Sinj za poništenje po pravu nadzora i proglašenje ništavnim rješenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Uprave za energetiku i rudarstvo, od 20. listopada 2004. godine. Trgovačko društvo Neretvašped d.o.o., Sinj pokrenulo je spor pred Upravnim sudom protiv Rješenja Vlade Republike Hrvatske od 12. rujna 2008. godine, kojim je odbijen zahtjev trgovačkog društva Neretvašped d.o.o., Sinj, za poništenje po pravu nadzora, rješenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Uprave za energetiku i rudarstvo.

Presudom Upravnog suda Republike Hrvatske od 9. ožujka 2011. godine, poništeno je Rješenje Vlade. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva izradilo je Prijedlog rješenja kojim se odbijaju zahtjevi trgovačkog društva Neretvašped d.o.o., Sinj, koji navode da nisu ispunjeni uvjeti iz članka 263. stavka 1. i 2. i članka 264. stavka 2. Zakona o općem upravnom postupku za poništavanje, a niti za ukidanje Rješenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te predlažu da se Prijedlog trgovačkog društva Neretvašped d.o.o., Sinj, odbije kao neosnovan.

Donesena je Uredba o objavi Dodatka br. 1. Sporazumu o financiranju koje se odnosi na Višekorisnički program za nuklearnu sigurnost i zaštitu od zračenja u okviru Instrumenata pretpristupne pomoći za 2008. godinu, potpisan u Bruxellesu, dana 25. srpnja 2011. godine i u Zagrebu, dana 6. rujna 2011. godine. Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o provedbi Odluke Komisije o dodjeli bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje izvanrednih mjera u Republici Hrvatskoj nakon katastrofalnih poplava u svibnju/lipnju 2010. godine, od 19. svibnja 2011. godine naziv Sporazuma u nazivu Odluke i u točki I. mijenja se i glasi „Sporazum o provedbi Odluke Komisije od 17. lipnja 2011. godine o dodjeli bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje izvanrednih mjera u Republici Hrvatskoj nakon katastrofalnih poplava u svibnju/lipnju 2010. godine“.

Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Općeg sporazuma o suradnji između Republike Hrvatske i Kraljevine Saudijske Arabije, radi osnivanja izaslanstva Republike Hrvatske za vođenje pregovora. Također je izmijenjena Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Protokola između Republike Hrvatske i Češke Republike uz Ugovor između Republike Hrvatske i Češke Republike o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu. Također je izmijenjen Zaključak Vlade RH u vezi s Izvješćem o vođenim pregovorima za sklapanje Protokola između Republike Hrvatske i Češke Republike uz Ugovor između Republike Hrvatske i Češke Republike o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu.

Izmjenama se ovlašćuje državni tajnik i ravnatelj Porezne uprave Ministarstva financija da u ime Vlade RH potpiše navedeni Protokol. Vlada je upoznata sa Sporazumom o suradnji nacionalnih nadzornih tijela, potpisanim 30. svibnja 2011. godine u Bratislavi. Svrha Sporazuma je uspostava suradnje s obzirom na usklađivanje nacionalnih propisa, definiranje procedure i uvjeta vezanih za ostvarivanje prava i obveza, te izvještavanje, razmjena i distribucija informacija vezanih za sigurnost zračnog prostora, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.