c S
Dnevne novosti

Vijeće Europe: prvo izvješće o Hrvatskoj o borbi protiv trgovine ljudima

01.12.2011 07:24 BRUXELLES/STRASBOURG, 30. studenog 2011.Hina, Stručna skupina Vijeća Europe za borbu protiv trgovine ljudima objavila je u srijedu prvo izvješće o Hrvatskoj u kojem se pozdravljaju mjere koje su hrvatske vlasti do sada poduzele u tom području.

Konvencija Vijeća Europe o borbi protiv trgovine ljudima stupila je na snagu 1. veljače 2008. godine, nakon što su je ratificirale sve zemlje članice te paneuropske organizacije.

Sukladno Konvenciji, Stručna skupina za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) nadzire primjenu te konvencije u zemljama članicama. GRETA je u srijedu objavila prvo izvješće za Hrvatsku.

"Nakon ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o borbi protiv trgovine ljudima, hrvatske vlasti su poduzele pohvalne mjere za sprječavanje i borbu protiv trgovine ljudima. Višegodišnji akcijski plan za borbu protiv trgovine ljudima je prihvaćen i proveden", kaže se u izvješću.

GRETA smatra da bi hrvatske vlasti trebale "poboljšati praktičnu provedbu postojećeg okvira protiv trgovine ljudima", s posebnim naglaskom da nijedna žrtva trgovine ljudima ne ostane neidentificirana.

Glede identifikacije, posebice se traži proaktivniji pristup kada su djeca žrtve trgovine ljudima te kada je riječ o trgovini s ciljem radnog izrabljivanja.

U izvješću se kaže da Hrvatska treba raditi na jačanju javne svijesti o trgovini ljudima te osigurati odgovarajuću obuku za profesionalce s ciljem prevladavanja postojećih predrasuda prema žrtvama trgovine ljudima.

Također se ističe potreba za donošenjem ekonomskih i socijalnih mjera za osobe i skupine koje mogu biti predmetom trgovine ljudima.