c S
Dnevne novosti

Nizozemski zastupnik posjetio Hrvatski sabor

11.01.2012 07:10 ZAGREB, 10. siječnja 2012.(Hina), Zastupnik u nizozemskom parlamentu i član Odbora za vanjsku politiku Frans Timmermans posjetio je u utorak Hrvatski sabor, gdje se sastao sa zastupnicima Jozom Radošem, Igorom Dragovanom i Miloradom Pupovcem, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

Timmermans je u razgovoru s Radošem čestitao Hrvatskoj na uspješno zaključenim pregovorima i skorom članstvu u Europskoj uniji, istaknuvši dvije činjenice za koje drži da su obilježile pristupanje Hrvatske EU.

Prva je ta da je Hrvatska svojim reformskim naporima i ostvarenim rezultatima dostigla takav stupanj razvoja koji nadmašuje neke zemlje članice Europske unije, a druga je da su građani Hrvatske realistični u očekivanjima od budućeg članstva Hrvatske u EU, kaže se u saborskom priopćenju.

Radoš je istaknuo značenje koje za Hrvatsku ima provedena reforma pravosuđa, posebno se osvrnuvši na važnost uvođenja objektivnih i transparentnih kriterija za izbor i napredovanje sudaca.

Dragovanu je, po priopćenju, nizozemski parlamentarac čestitao na izbornoj pobjedi SDP-a i koalicijskih partnera, a Pupovca upitao koja su očekivanja vezana uz članstvo i referendum za članstvo u Europskoj uniji koji se treba održati 22. siječnja 2012.

Pupovac je ustvrdio da je Hrvatska imala mnogo vremena za prilagodbu i da su očekivanja od članstva realna, a da se na referendumu ne očekuju neka posebna iznenađenja.

U svakom razgovoru Timmermans je istaknuo da se natječe za položaj povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe, lobirajući za potporu hrvatskog izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.