c S
Dnevne novosti

Dijalog Srbija-Kosovo odgođen za srijedu

22.02.2012 07:12 BRUXELLES, 21. veljače 2012.Hina, Novi krug dijaloga između Srbije i Kosova, koji je trebao započeti u utorak, odgođen je za srijedu jer kosovsko izaslanstvo nije doputovalo u Bruxelles iz tehničkih razloga.

Kosovsko izaslanstvo je putovalo preko Beča, odakle je let za Bruxelles navodno otkazan. Pregovori, koji su za Srbiju vrlo važni zbog dobivanja kandidatskog statusa, trebali bi započeti u srijedu prije podne.

Glavne teme sastanka su sudjelovanje Kosova u regionalnoj suradnji, koja je sada onemogućena jer se Srbija protivi da Kosovo bude zastupljeno kao država, dok Priština to ne želi prihvatiti.

Druga tema je provedba dosad postignutih dogovora, naročito dogovor o integriranom upravljanju granicama, kako ga se naziva u Prištini, dok ga Beograd tumači kao dogovor o integriranom upravljanju prijelazima.

Čelnici EU-a odgodili su u prosincu odluku o kandidatskom statusu Srbije i zatražili napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom, u prvom redu u pogledu sudjelovanja Kosova u regionalnoj suradnji i o provedbi dosad postignutih dogovora.

O kandidatskom statusu Srbije razgovorat će se na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, 27. veljače, a odluku bi trebali donijeti čelnici EU-a na summitu 1. i 2. ožujka.