c S
Dnevne novosti

BiH u EU strateški interes Hrvatske

29.02.2012 07:16 MOSTAR, 28. veljače 2012.(Hina), Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović ocijenio je, držeći u utorak predavanje na sveučilištu u Mostaru, da je strateški interes Hrvatske ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, koja po njemu predstavlja novu šansu za sve zemlje u okružju.

"Hrvatska će podržavati i ja osobno podržavam ulazak BiH u Europsku uniju, što nam je jednostavnije, a da ne spominjem činjenicu da 440.000 Hrvata živi u ovoj zemlji i konstitutivni su narod. To je jednostavno dobro za Hrvatsku", rekao je Milanović u amfiteatru sveučilišta u Mostaru. Njegovo je predavanje na trenutke bilo prekidano pljeskom velikog broja studenata i vodstva sveučilišta.

Milanović je dodao i kako jasno podupire Srbiju da dobije kandidacijski status, zagovarajući posve nove odnose u okruženju. Istaknuo je kako je BiH "delikatan organizam" te da trenutačno ne funkcionira dobro što je, po njemu, činjenica koja zabrinjava. Pri tome je odbacio prigovore kako se hrvatska vlada pokušava miješati u unutarnja pitanja u Bosni i Hercegovini u interesu Hrvata u toj zemlji. " Ja ne dolazim po glasove", rekao je Milanović, dodavši kako zato može opušteno tražiti pravičnost za Hrvate u BiH.

"Nama se ne može predbaciti nacionalizam, nego jedino i isključivo što radimo je da pozivamo na dijalog", rekao je. Milanović je pri tome dodao kako se vlasti u Hrvatskoj neće umoriti od poziva za postizanje dogovora u BiH, najavljujući da će u međuvremenu financirati bolnice i obrazovne ustanove Hrvata u BiH koje bi, po njemu, trebale biti temelj opstanka ovoga naroda.

U razgovoru sa studentima sveučilišta u Mostaru o trenutačnom položaju hrvatske države na vratima EU, Milanović je rekao da je "Hrvatska na rubu, ne provalije, nego nove prigode". Po njegovim riječima, stanje u Europskoj uniji danas je dramatično drukčije nego prije pet godina, jer se i velika gospodarstva bore s financijskom krizom zbog čega će Europska komisija uvesti stroga pravila nadzora javne potrošnje.

"To znači da će i Republika Hrvatska biti nadzirana kako bi postala članicom eurozone. To je novi sustav koji definitivno vodi Europu u novom pravcu", rekao je Milanović. Rektor mostarskog sveučilišta Vlado Majstorović izrazio je uvjerenje kako je Milanovićev posjet sveučilištu znak da "hrvatska država prepoznaje potrebe potpore obrazovnim institucijama hrvatskog naroda u BiH".

Milanović je u Mostaru tijekom poslijepodneva posjetio mostarsku bolnicu, susreo se s gradskim i županijskim dužnosnicima te obišao stari dio grada uključujući i Stari most. Na kraju dvodnevnog posjeta Milanovića BiH planiran je susret u Mostaru s vodećim hrvatskim političarima iz BiH okupljenima u Hrvatskom narodnom saboru.