c S
Dnevne novosti

I eurozona službeno odobrila drugi dio pomoći Grčkoj

15.03.2012 07:12 BRUXELLES, 14. ožujka 2012.(Hina/AFP), Eurozona je službeno odobrila drugi plan pomoći Grčkoj kojim će ta zemlja dobiti 39,4 milijarde eura, rekao je u srijedu vođa skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker, ujedno i luksemburški premijer.

"Zemlje eurozone službeno su odobrile drugi plan pomoći Grčkoj... Odobrile su Fondu za europsku financijsku stabilnost (EFSF) deblokadu prvog dijela pomoći u ukupnom iznosu od 39,4 milijiardi eura koji će se isplatiti u nekoliko rata", rekao je Juncker u pisanoj izjavi.

"Završeni su svi kontrolni mehanizmi na nacionalnoj i parlamentarnoj razini", dodao je. Odluka je donesena u srijedu nakon sastanka visokih dužnosnika eurozone u sklopu radne skupine "Euro Working Group".

Drugi plan pomoći Grčkoj predviša ukupno 130 milijardi eura, ali i program smanjivanja povijesno visokog duga te zemlje ukupne vrijednosti 107 milijardi eura. Riječ je o "jedinstvenoj prilici koju Grčka ne smije propustiti.

Grčke vlasti moraju nastaviti iskazivati angažiranost i nastaviti provedbu reformi u području proračuna, fiskalne konsolidacije i privatizacije, sukladno novom programu pomoći", rekao je Juncker.