c S
Dnevne novosti

Šprem primio izaslanstvo slovenskog Odbora za vanjsku politiku

16.03.2012 07:10 ZAGREB, 15. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u četvrtak izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora koje u posjetu Hrvatskoj predvodi predsjednik odbora Jožef Horvat, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

"Pozdravljam činjenicu da ste nakon parlamentarnih izbora najprije posjetili Hrvatsku", kazao je uvodno predsjednik Šprem dodavši kako je to dokaz dobrih želja da odnosi Hrvatske i Slovenije još više napreduju. Naglasio je da su prijateljski i dobrosusjedski odnosi Hrvatske i Slovenije u trajnom i obostranom interesu obje države.

Govoreći o referendumu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, istaknuo je da su okolnosti, u kojima je Hrvatska provela referendum, bile sasvim drugačije nego u zadnja dva kruga proširenja EU. "Jednoglasna ratifikacija Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Hrvatskom saboru govori da smo postigli apsolutni konsenzus političkih snaga", rekao je predsjednik Sabora te izrazio uvjerenje da to olakšava daljnju provedbi reformi.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Jožef Horvat je izrazio zadovoljstvo poboljšanjem odnosa Hrvatske i Slovenije, te je u tom kontekstu posebno istaknuo gospodarske odnose. Slovenija je treći vanjskotrgovinski partner Hrvatske, s time da se zadnjih godina bilježi rast hrvatskog izvoza u Sloveniju.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 2011. godine 78 posto. U vezi s ratifikacijom hrvatskog Ugovora o pristupanju u slovenskom parlamentu kazao je da će Slovenija izabrati "optimalni trenutak za Republiku Hrvatsku i Republiku Sloveniju". Pritom je istaknuo stabilizacijsku ulogu obje države za cijelu regiju.

Predsjednik Odbora za europske poslove Državnog zbora Roman Jakić je izrazio zadovoljstvo ishodom hrvatskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji kao i želju da slovenski parlament ratificira Ugovor o pristupanju u najskorije vrijeme, navodi se u priopćenju.