c S
Dnevne novosti

Venecijanska komisija: mađarska reforma ugrožava neovisnost pravosuđa

20.03.2012 07:10 STRASBOURG, 19. ožujka 2012.(Hina/AFP), Europska komisija za demokraciju putem prava, poznata kao Venecijanska komisija, u ponedjeljak je oštro osudila prijedlog reforme mađarskog pravosuđa koji je ocijenila "prijetnjom" njegovoj neovisnosti.

U izvješću objavljenom u ponedjeljak, to tijelo sastavljeno od pravnika i stručnjaka za ustavno pravo koje je pridruženo Vijeću Europe, priznaje da se "stari pravni sustav u Mađarskoj svakako mora reformirati". Ali općenito smatra da je ta reforma "prijetnja neovisnosti pravosuđa".

"Glavne sastavnice reforme - ostanu li nepromijenjene - ne kose se samo s europskim normama za ustroj pravosuđa, napose s njegovom neovisnošću, već su i problem što se tiče prava na pošteno suđenje, zajamčeno po članku 6. Europske konvencije o ljudskim pravima", ističu pravni stručnjaci.

Venecijanska komisija napose upozorava na "gomilanje moći u rukama jedne osobe, predsjednika Nacionalnog pravosudnog ureda". Ni u jednoj drugoj zemlji članici, od 47 koliko ih ima Vijeće Europe, "jedna osoba nema tolike ovlasti, uključujući i ovlast da bira suce. Ni način imenovanja predsjednika tog ureda, ni način na koji se nadzire kako on obnaša svoje dužnosti, ne mogu umiriti Venecijansku komisiju", zaključili su.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland treba se u srijedu u Budimpešti sastati s premijerom Viktorom Orbanom. Mađarska vlada je u siječnju zatražila od Venecijanske komisije da dade svoje mišljenje o zakonima koji reguliraju pravosudni sustav, zakonski status i plaće sudaca, ustroj i upravu sudova te novi zakon o vjerskoj slobodi.

Europska komisija koja je zatražila stručno mišljenje Vijeća Europe i Venecijanske komisije, razmišlja o pokretanju postupka zbog kršenja europskog ugovora u vezi s neovisnošću mađarskog pravosudnog sustava. Jagland usto treba predati Orbanu izvješće Vijeća Europe o stanju medija u Mađarskoj.

Europska komisija je u veljači izrazila svoju "veliku zabrinutost" za medijske slobode u toj zemlji, pošto je od Budimpešte dobila formalno obećanje da će prihvatiti preporuke Vijeća Europe na tom polju. Glavna zadaća te paneuropske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu je zaštita demokracije i ljudskih prava.