c S
Dnevne novosti

Predsjednici vanjskopolitičkih odbora zemalja JIE o suradnji

19.10.2012 07:12 ZAGREB, 18. listopada 2012.(Hina), Nakon ratnog raspada bivše države i gotovo dva desetljeća razgovora o prošlosti, došlo je vrijeme za razgovore o novim stvarima koje spajaju zemlje nastale raspadom Jugoslavije, rekao je u četvrtak zamjenik hrvatske ministrice vanjskih poslova Joško Klisović na zagrebačkom inicijalnom sastanku predsjednika odbora za vanjsku politiku regije jugoistočne Europe.

"Novo je vrijeme za razgovor o novim stvarima, koje nas spajaju jer nam je svima želja da osiguramo bolji život", rekao je Klisović na otvaranju dvodnevnoga sastanka na kojem su predstavnici vanjskopolitičkih odbora parlamenata Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. "Mi nismo prvi koji ulazimo u Europsku uniju. Drugi su nam trasirali put.

Hrvatska će se zalagati da i vi što prije ostvarite taj cilj", rekao je Klisović sudionicima iz jugoistočne Europe, naglasivši kako Hrvatska nikomu neće postavljati prepreke u približavanju EU-u. "Postavljanje prepreka ni za koga nije dobro", rekao je, jer otežava ulazak zemlje u EU, a "ne doprinosi ni reputaciji" onoga tko to čini. "Mi smo tu lekciju naučili i mi to sigurno nećemo raditi", rekao je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska kani predložiti tzv. Europsko partnerstvo, ugovor o tehničkoj pomoći zemljama JIE koje žele u EU, rekao je Klisović i naglasio kako se hrvatska komparativna prednost za to temelji na dvama nečelima: sve su te zemlje proistekle iz istog nacionalnog zakonodavstva i dijele jezik koji svi razumiju.

Uz predsjednike parlamentarnih vanjskopolitičkih odbora zemalja JIE, na skupu su i veleposlanici Norveške, Litve i Belgije koji će sudionicima predstaviti nordijski, baltički i Benelux model parlamentarne suradnje bliskih i sličnih zemalja.