c S
Dnevne novosti

Josipović: Njemačka neće blokirati ulazak Hrvatske u EU

26.10.2012 07:12 SPLIT, 25. listopada 2012.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović je u četvrtak još jednom odbacio mogućnost da se ulazak Hrvatske u Europsku uniju prolongira nakon 1. srpnja 2013. zbog primjedbi koje su na račun njezina uključenja u EU nedavno rekli neki njemački dužnosnici.

"Nimalo se ne bojim da 1. srpnja 2013. nije datum ulaska Hrvatske u EU. Potpuno odgovorno tvrdim, Njemačka nam je prijatelj i ona nas ne kani blokirati", rekao je Josipović sudjelujući na Gospodarskom forumu 17. međunarodnog sajma SASO na splitskom Žnjanu.

Po Josipovićevom tumačenju primjedbe koje su se čule iz Njemačke u vezi ulaska Hrvatske u EU znak su prijateljstva prema Hrvatskoj i onoga što Hrvatska treba učiniti za ulazak u EU. "Ono što moramo napraviti, mi ćemo napraviti", dodao je. Predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert iz Kršćanske demokratske unije (CDU) je izjavom da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU prije desetak dana pokrenuo kritike među njemačkim političarima na račun hrvatske spremnosti.

Kritikama su se pridružili i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Bundestaga Ruprecht Polenz (CDU) i zastupnik oporbene Socijaldemokratske stranke zadužen na europska pitanja Michael Roth. Lammert je kasnije izjavio kako Hrvatsku treba primiti u EU kako je i predviđeno ukoliko ona ispuni zadatke koji su pred nju postavljeni.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u ponedjeljak nakon susreta s njemačkim kolegom Guidom Westerweleom da su s Njemačkom riješeni svi problemi vezani uz sumnje u spremnost Hrvatske za ulazak u EU.