c S
Dnevne novosti

Uvodi se obavezni program predškole za svu djecu

01.11.2012 07:22 ZAGREB, 31. listopada 2012.(Hina), Vlada je na sjednici prihvatila izmjene Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi kojima se uvodi obavezno pohađanje programa predškole za svu djecu, godinu dana prije polaska u osnovnu školu.

Po riječima ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, u predškolski program je i dosad bila uključena većina djece, njih oko 40.000 godišnje, no dio djece nije pohađao predškolu i to se osjetilo u njihovim mogućnostima praćenja nastave u prvom razredu. Do sada je program predškole bio neobavezan i iznosio je minimalno 150 do 250 sati godišnje, a predloženim izmjenama postaje obavezan i produžuje se na tri sata dnevno, odnosno 550 sati godišnje.

U predškoli neće biti predmeta, neće se učiti čitati i pisati, nego će se djeca pripremati za kvalitetniji početak osnovne škole, istaknuo je Jovanović. To nije nulti razred devetogodišnje osnovne škole nego obvezan program predškole za djecu šestogodišnjake i dio je sustava predškolskog odgoja i obrazovanja tzv. prve razine. No, možemo reći da će sva djeca u Hrvatskoj od iduće školske godine imati obvezno devetogodišnje obrazovanje, ustvrdio je Jovanović.

Ocijenio je to značajnim iskorakom, jer sva istraživanja u zemljama koje imaju dulje osnovno obrazovanje od osam godina pokazuju da su rezultati bolji nego u Hrvatskoj. Program predškole provodit će se i dalje u dječjim vrtićima, a tamo gdje nema vrtića, u osnovnim školama. S djecom će raditi odgajatelji predškolske djece, a ako nema odgajatelja, učitelji razredne nastave, odnosno magistri primarnog obrazovanja.

Troškove i dalje snose jedinice lokalne i područne samouprave, a država ih iz proračuna sufinancira s 20 kuna po djetetu mjesečno. Ove godine to je u proračunu iznosilo oko 2,7 milijuna kuna, dok se za iduću godinu predviđa oko tri milijuna kuna. Program kreće od iduće jeseni, do kada će ministarstvo donijeti program i kurikulum predškolskog odgoja.