c S
Dnevne novosti

Tuerk za dogovor oko sanacije banaka i državne imovine

02.11.2012 07:10 LJUBLJANA, 1. studenog 2012.(Hina), Slovenski predsednik Danilo Tuerk predložio je u četvrtak dodatne razgovore o načinu sanacije bankarskog sustava i upravljanja državnom imovinom, kako bi se spriječila moguća politička kriza ako bi se o tome organizirao referendum.

Iz Tuerkova je ureda priopćeno da on ne sumnja kako je legitiman zahtjev trećine zastupnika u parlamentu, većinom iz redova oporbene stranke Pozitivna Slovenija, da se o dva već prihvaćena zakona na tu temu održi referendum, ali da bi bilo bolje da parlament osigura uvjete za temeljitu raspravu kako bi se došlo do rješenja s širom javnom, političkom i stručnom potporom, od potpore koje su dobili zakonski prijedlozi na kojima inzistira vlada Janeza Janše.

Kako se navodi u priopćenju iz ureda slovensklog predsjednika, referendumska inicijativa oporbe u sadašnjem se trenutku ne može ocijeniti dobrodošlom, ali je bila izazvana "nespremnošću vladajuće koalicije da sasluša prijedloge opozicije i stručne javnosti".

Tuerk zato predlaže da vlada zamrzne ili odgodi zakon o "lošoj banci" i zakon o holdingu državne imovine, koje je parlament već prihvatio, a da oni koji ta dva zakona osporavaju odustanu od referenduma. U slučaju referenduma i "pada" spomenutih zakonskih rješenja, parlament godinu dana ne bi smio donositi nove odluke vezane uz sanaciju banaka i vođenje poduzeća u državnom vlasništvu.

To bi pak vodilo u zaoštravanje političke krize jer je opća ocjena da su loše bilance banaka i preveliki udjeli države u gospodarstvu jedan od glavnih generatora ekonomske krize. Predsjednik parlamenta Gregor Virant u srijedu je najavio da će u petak nakon konzultacije s pravnim službama objaviti je li zahtjev za održavanje referenduma pod koji se potpisalo 30 zastupnika bio podnesen korektno.

Ukoliko se utvrdi da jest, parlament bi u roku od tjedan dana morao raspisati referendum, a jedini način da njegovo održavanje vlada spriječi bila bi eventualna odluka ustavnih sudaca da bi takav referendum imao protuustavne posljedice.