c S
Dnevne novosti

Čačić: HEP postaje svjetski investiciono prisutna kompanija

05.11.2012 07:14 ZAGREB, 2. studenog 2012.(Hina), Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je u petak u Dnevniku 3 HTV-a kako Hrvatska Elektroprivreda (HEP) plasiranjem na svjetskom tržištu obveznice vrijedne 500 milijuna američkih dolara postaje svjetski investiciono prisutina kompanija.

Napomenuo je kako je to prva transakcija jedne državne tvrtke na svjetskim tržištima. "Tako veliki interes je gotovo nezapamćen, a posebno je zanimljiv s obzirom na činjenicu da je rejting HEP-a smanjen", kazao je Čačić, ustvrdivši da je HEP mogao dobiti 2,7 milijardi dolara da je tražio. Dodao je da je kod tog izdanja bilo prisutno preko 200 najvećih svjetskih investitora, a da su među prvih 10 bile samo najuglednije banke i fondovi, što znači da će svako ulaganje HEP-a biti po svjetskim pravilima. Čačić smatra da je toliki interes izuzetno snažna poruka koja pokazuje da novca na tržištu uvijek ima, i to u ogromnim iznosima, ako država ima kvalitetne projekte.

Strani investitori gledaju budućnost i financiraju projekte u koje vjeruju, kazao je Čačić, napomenuvši da u toj transakciji nije bilo državnog jamstva. Za cjenovne uvjete izdanja, koje je HEP odredio u iznosu od 500 milijuna s kuponom od šest posto, prinosom od šest posto, cijenom izdanja 100 posto te dospijećem 2017., Čačić je rekao da u posljednjih pet godina, otkad je počela kriza, hrvatska država nije postigla takvu cijenu. Posebno važnim ocijenio je povjerenje, ne samo u HEP, nego i u hrvatsku državu. "To je pokazatelj da i hrvatska država, jer je HEP državna kompanija, uživa izuzetan ugled", zaključio je. Oko polovice izdanja, kazao je, ići će na plaćanje nepovoljnih kreditnih linija, a drugi dio u investicije.