c S
Dnevne novosti

Pred grčkim parlamentom novi paket mjera štednje

06.11.2012 07:08 ZAGREB, 5. studenoga 2012.(Hina), Grčka vlada poslala je pred parlament novi paket mjera štednje, a državi prijeti bankrot ne bude li taj paket prihvaćen, javlja u ponedjeljak BBC.

Zastupnici će krajem tjedna glasati o paketu mjera vrijednom 13,5 milijarda eura, a riječ je o povišenju poreza, ograničavanju potrošnje i strukturnim reformama. Jedna od stranaka vladajuće koalicije protivi se tim mjerama. Međunarodni čelnici kažu da ih Grčka mora prihvatiti kako bi primila dodatnu financijsku pomoć.

Grčki sindikati prijete prosvjednim štrajkovima. Štrajkovi su počeli u ponedjeljak, a ne rade neki prijevozni sustavi. I novinari su među onima koji nisu došli na posao. Glavni sindikati sazvali su 48-satni opći štrajk od utorka te demonstracije pred parlamentom. Premijer Antonis Samaras pokušao je smiriti javnost koja već pet godina trpi recesiju i stalno nove mjere štednje.

"To će biti posljednji rezovi plaća i mirovina", rekao je u nedjelju. On se nada da će skupiti dovoljno glasova da taj prijedlog prođe u parlamentu iako je i najmanja članica vladajuće koalicije demokratska ljevica već najavila da neće biti za. I druga stranka, socijalistički Pasok suočena je s mogućnošću pobune nekih svojih zastupnika.