c S
Dnevne novosti

Jakovina: nisam najzadovoljniji proračunom za poljoprivredu

27.11.2012 07:18 ZAGREB, 26. studenog 2012.Hina, Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da "nije najzadovoljniji ni najsretniji" predloženim proračunom za poljoprivredu u 2013., ali da bi taj proračun bio veći da je bivša vlada bolje upravljala novcem, a saborskim zastupnicima nezadovoljnima zbog smanjenja davanja za Sinjsku alku poručio je da novac traže u ministarstvima kulture i turizma.

"Nisam najzadovoljniji ni najsretniji, ali da se rješavao problem brodogradnje i da se bolje upravljalo novcem za subvencije u proteklih osam godina, sada bi proračun bio povoljniji", rekao je Jakovina na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu, ističući da će gotovo cijeli proračunski deficit otići na plaćanje kamata. Time je odgovorio na kritike predsjednika Odbora Petra Čobankovića (HDZ), koji je ustvrdio da će predloženo smanjenje izravnih davanja iz proračuna ugroziti rezultate pregovora s Europskom komisijom, u kojima je Hrvatska dobila dozvolu da poljoprivredi iz vlastitog proračuna može isplatiti novac do visine financijske omotnice, u okviru koje će hrvatskim poljoprivrednicima biti dostupno oko 700 milijuna eura.

"I 2011., kada je za subvencije osigurano 3,7 milijardi kuna, taj iznos bio je još uvijek znatno manji od iznosa predviđenog financijskom omotnicom, a sada, umjesto da se približavamo tom iznosu, mi smo u posljednje dvije godine za 40 posto smanjili davanja za poljoprivredu", ustvrdio je Čobanković. Upozorio je i da je za 2013. planirano povećanje ukupnih subvencija, a da se one smanjuju isključivo poljoprivredi, u kojoj su planirana izravna plaćanja od oko 1,6 milijardi kuna. "Ni jedna gospodarska grana, ni jedna grupa ljudi koja ima veze s proračunom nije toliko direktno oštećena", ustvrdio je Čobanković. Sličnog je stava i Mijo Latin iz Hrvatske poljoprivredne komore. "Ovakav prijedlog proračuna je neprihvatljiv, on nanosi štetu hrvatskom selu i ugasit će mnoga poljoprivredna gospodarstva", ustvrdio je Latin.

Jakovina je međutim podsjetio da su poljoprivrednici već pretrpjeli štete od oštre zime i sušnog ljeta, koje im država nije pomogla sanirati te upitao što će se dogoditi u slučaju da i 2013. bude sušna. Branka Kutiju (HDZ) zabrinula je činjenica da je planirano upola manje novca za Sinjsku alku, za koju će se 2013. izdvojiti 200 tisuća kuna. "Situacija je takva da moramo štedjeti gdje god se može", odgovorio mu je Jakovina. Istaknuo je da je Alka značajna manifestacija, ali da bi se u njezino financiranje morala uključiti i ministarstva kulture i turizma. "Pitajte to njih", uputio je ministar zastupnika.