c S
Dnevne novosti

Sabor: rasprava o izmjenama Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju

29.11.2012 07:26 ZAGREB, 28. studenoga 2012.(Hina), Oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru zamjerili su tijekom rasprave o izmjenama Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, što se saborska rasprava o tako važnoj temi vodi u večernjim satima i u gotovo praznoj sabornici, a vladajuće su prozvali i zbog toga što mijenjaju zakon donesen prije tek nešto više od mjesec dana.

„Nije dobro da se o tome raspravlja u kasnim večernjim satima. Svaka je stranka ostavila nekog svog da nešto odradi, a to šalje u javnost lošu poruku“, ocijenio je Laburist Mladen Novak. S njim se složila i HDZ-ova Đurđica Sumrak koja je kazala kako joj se „čini da je to malo namjerno“. Poljoprivreda je najvitalniji dio hrvatskog gospodarstva i strah me je što se o njoj ne razmišlja na taj način te tako kasno raspravlja u Hrvatskom saboru, istaknula je.

Sabor je u listopadu usvojio zakon s ciljem usklađivanja sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU i pravilima korištenja europskih poljoprivrednih fondova, podsjetio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Međutim, dodao je, Europska komisija je upozorila kako pojedine zakonske odredbe vezane za utvrđivanje vrijednosti dodijeljenih izravnih plaćanja iz nacionalne rezerve nisu usklađene s pravilima zajedničke poljoprivredne politike EU. „Mi smo prilikom glasanja o tom zakonu bili za njega, ali sad se pokazalo da zakon nije iskomuniciran s Europskom komisijom i zbog toga što smo se jednom opekli prilikom glasovanja bit ćemo suzdržani“, poručio je u ime Kluba HDZ-a Petar Čobanković .

Osvrćući se na kasni termin rasprave Čobanković je kazao i kako bi im bilo neugodnije da rasprava ide u ranijem terminu budući da su svi koji su podržali zakon pokazali neznanje jer su prihvatili nešto što nije dio pravne stečevine. „Ministarstvo je dobilo pljusku Europske komisije, ali i mi koji smo dali svoj glas za takav zakon“, ocijenio je Čobanković. HDSSB-ov Igor Češek vladajuće je optužio da su zakon radili „navrat-nanos“, a ništa nisu učinili na rješavanje krucijalnih problema u poljoprivredi. U dvije godine su za 40 posto smanjena su sredstva za poljoprivredu, a smanjen je i broj poljoprivrednih gospodarstava, naglasio je. „Kako izgleda večeras sabornica tako opustošeno izgleda i hrvatsko selo“, rekao je ministar Jakovini.

Govoreći o zakonskim izmjenama Marija Vukobratović (Klub SDP-a) kazala je kako se njima uređuje postupak financijske discipline na udio financiranja Hrvatske iz državnog proračuna u slučaju da su sredstva planirana u proračunu manja od udjela Hrvatske u omotnici za zajedničku poljoprivrednu politiku. Također definira se proizvodna godina i utvrđuje referentna 2011. godine za utvrđivanje vrijednosti dodijeljenih prava u 2013. godini iz nacionalne rezerve. Sabor je večeras kratko raspravio i izmjene zakona o platnom prometu.