c S
Dnevne novosti

Erjavec: susret Arhar-Rogić 4. prosinca

30.11.2012 07:14 LJUBLJANA, 29. studenog 2012.Hina, Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je u četvrtak za slovensku agenciju STA rekao da će do četvrtog susreta stručnjaka slovenske i hrvatske vlade za LJubljansku banku, Franca Arhara i Zdravka Rogića, doći 4. prosinca u Zagrebu.

Erjavec boravio u radnom posjetu Francuskoj, te razgovarao sa francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom kojemu je pojasnio slovensku poziciju prema pitanju Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša. Kako je u priopćenju za javnost navelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, razgovaralo se o jačanju gospodarskih odnosa, ali i političkog dijaloga, a Erjavec i Fabius zauzeli su se za redovnu razmjenu mišljenja o aktualnim pitanjima Europske unije.

U posebnoj telefonskoj izjavi iz Pariza za Slovensku tiskovnu agenciju STA Erjavec je rekao da je francuskom ministru vanjskih poslova detaljno obrazložio slovensko stajalište o pitanju Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša, rekavši da je to sukcesijsko pitanje. Erjavec je već više puta iznio stajalište Ljubljane da hrvatska vlada treba povući tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, što bi omogućilo razgovore o tom pitanju u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Erjavec je za slovensku agenciju rekao da će do četvrtog susreta stručnjaka slovenske i hrvatske vlade za LJubljansku banku, Franca Arhara i Zdravka Rogića, doći 4. prosinca u Zagrebu. Poznato je inače da službena Ljubljana rješenje tog pitanja vezuje za ratifikaciju Ugovora o pristupanju RH u EU u svom parlamentu, dok je stajalište hrvatske diplomacije da problem Ljubljanske banke nije povezan s hrvatskim ulaskom u EU u srpnju 2013. godine.