c S
Dnevne novosti

Mađarski ustavni sud proglasio neustavnim izborni zakon

07.01.2013 07:08 BUDIMPEŠTA, 4. siječnja 2013.(Hina/APA), Mađarski ustavni sud proglasio je u petak neustavnim zakonske odredbe o registraciji birača, sadržane u izbornom zakonu, nakon čega je predsjednik kluba zastupnika vladajućeg Fidesza Antall Rogan izjavio da njegova stranka odustaje od namjeravane registracije birača.

Ustavni je sud na prijedlog mađarskog predsjednika Janosa Adera razmatrao zakon o izbornome postupku i odbacio više njegovih odredaba. Time su odbačene namjere o obveznoj registraciji birača kao i odredbe o predizbornoj kampanji.Sud je zaključio da bi obvezna registracija birača, uzimajući u obzir praksu Europskoga suda za ljudska prava, "neutemeljeno ograničila" biračko pravo građana s prebivalištem u Mađarskoj.

Ustavni sud istodobno smatra utemeljenom odredbu o registraciji birača koji nemaju prebivalište u zemlji.Sud je kao protuustavne odbacio i odredbe o predizbornoj kampanji, koje su predviđale objavu predizbornih spotova samo u javnim medijima. To bi, smatraju suci, predstavljalo "teško nesrazmjerno ograničavanje slobode mišljenja i slobode medija".

Protuustavna je i zabrana objavljivanja predizbornih spotova u kinima, kao i zabrana objave rezultata anketa u razdoblju od šest dana uoči izbora. Ader je 6. prosinca zatražio od ustavnog suda da razmotri izborni zakon, smatrajući da su neustavne odredbe o obveznoj registraciji birača i ograničenju kampanje.

Ustavni je sud nakon toga već 28. prosinca iz formalnih razloga suspendirao registraciju birača.Ustavni su suci u obrazloženju pojasnili da je parlament zakonskim odredbama prekoračio svoje zakonodavne ovlasti, jer je pravila s dugoročnim karakterom ugradio u ustav kao privremene odredbe.