c S
Dnevne novosti

Hrvatska bi mogla izmijeniti zakone zbog dvostrukih mirovina

11.01.2013 07:18 MOSTAR, 10. siječnja 2013.(Hina), Zamjenica hrvatskog ministra branitelja Vesna Nađ izjavila je u četvrtak da će Hrvatska izmijeniti Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ako to bude potrebno kako bi se riješilo pitanje korištenja dvojnih mirovina bivših pripadnika HVO-a u BiH i Hrvatskoj najavljujući da će u roku od dva mjeseca provjeriti popise s prijepornim mirovinama koje će im dostaviti BiH.

"Ako postoje dvostruke mirovine, one će se morati maknuti iz pravnog prometa. Ako bude potrebno Hrvatska će izmijeniti zakone kako bi se to riješilo", rekla ja Nađ u emisiji Al Jazeere Balkan u kojoj je sudjelovao i ministar za pitanje branitelja u Federaciji BiH Zukan Helez te umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo. Nađ je istaknula da će oni kojima se ponište rješenja u Hrvatskoj jer su ilegalno koristili dvostruke mirovine morati vratiti protupravno stečene novčane iznose.

Dodala je da će te osobe moći izabrati u kojoj će državi zadržati mirovinu. Kada Hrvatska dobije popise iz BiH s osobama koje su koristile dvostruke mirovine napravit će se međuresorna skupina koja bi najdalje u roku od dva mjeseca trebale utvrditi zloporabe. Ministar Helez je izrazio očekivanje da će najveći broj osoba s dvostrukim mirovinama nastaviti koristiti to pravo u Hrvatskoj, no da će u BiH biti kazneno progonjeni. "Pretpostavljam da ako budu mogli birati, da će izabrati Hrvatsku", rekao je Helez dodajući da je iznos vojnih i stradalničkih mirovina u Hrvatskoj viši nego u BiH.

Među osobe koje ilegalno primaju dvije mirovine u BiH Helez je naveo i predsjednika Federacije BiH Živka Budimira. "Nije legalno ni legitimno da Živko Budimir ima mirovinu u Hrvatskoj i BiH i da istodobno bude predsjednik Federacije BiH", rekao je Helez. Rekao je da je u BiH kazneno djelo ako neka osoba prima dvije mirovine po istoj osnovi jer su svi ti korisnici morali potpisati posebne izjave. Davor Domazet Lošo, koji je svojevremeno bio zapovjednik na livanjskoj bojišnici na početku rata u BiH istaknuo je kako se prema braniteljima HVO-a u BiH vodi hajka s elementima specijalnog rata.

On se nije protivio provjeri postojanja zloporaba ističući da je HVO najzaslužniji što je BiH obranjena te da bi BiH nestala da nije bilo odlučuje uloge oružanih snaga Hrvata u toj zemlji. Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić nedavno je s kolegom iz Federacije BiH najavio provođenje temeljite provjere svih korisnika HVO-a sumnjajući da postoji veliki broj zloporaba s korištenjem dvostrukih mirovina.