c S
Dnevne novosti

Šarović: BiH značajno kasni s pripremama za ulazak Hrvatske u EU

28.02.2013 07:10 SARAJEVO, 27. veljače 2013.Hina, Bosna i Hercegovina značajno kasni u pripremama za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a to je kašnjenje djelomice nadoknađeno tijekom 2012. godine kada su poduzete dodatne mjere kojima bi se osiguralo da proizvođači hrane iz BiH mogu nastaviti izvoz u Hrvatsku odnosno EU i nakon 1. srpnja, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Sudjelujući u aktualnom satu bosanskohercegovačkog parlamenta, Šarović je odgovarajući na pitanje zastupnika kazao kako je kašnjenje BiH u pripremama za 1. srpnja "značajno". "To kašnjenje može se mjeriti ne mjesecima već godinama", kazao je Šarović ne navodeći konkretno što je sve BiH do sada propustila uraditi. Podsjetio je kako je tzv. higijenski paket mjera koji definiraju kriterije kvalitete hrane koja se kani izvoziti u EU usvojen tek u listopadu 2012. godine iako se na to čekalo još od 2009. godine.

U listopadu 2012. proveden je i odabir proizvodnih pogona koji će biti akreditirani za izvoz u EU. "Ovim su preuzete ključne direktive EU kojima se dokazuje kvaliteta proizvoda", kazao je Šarović.Vlastima i proizvođačima iz BiH cilj je osigurati da se nakon 1. srpnja može nastaviti s izvozom pilećeg mesa, jaja i mliječnih proizvoda, a pregovara se i o nastavku izvoza krumpira u EU.S Hrvatskom je pak postignut i dogovor da se prehrambeni proizvodi iz BiH koji se zateknu u njenim prodavaonicama 1. srpnja nastave prodavati sve do isteka roka trajanja.

Tumačeći trenutačno stanje s gradnjom graničnih prijelaza s Hrvatskom na kojima je predviđen poseban inspekcijski nadzor (BIP-ovi), Šarović je kazao kako je izvjesno da će prijelazi kod Gradiške na sjeveru i Bijače na jugu biti spremni do 1. srpnja, no ne u cijelosti."S hrvatske strane oni će biti u cijelosti spremni već u ožujku ili travnju, a s bosanskohercegovačke strane bit će osigurane privremene cestovne komunikacije i objekti", kazao je Šarović.

To se posebice odnosi na prijelaz Bijača kod Metkovića, gdje će se cesta u punom profilu kao i stalni objekti nastaviti graditi i nakon 1. srpnja.Jedino preko ova dva prijelaza BiH će nakon ulaska Hrvatske u EU moći nastaviti izvoz prehrambenih proizvoda na hrvatsko odnosno tržište Unije.