c S
Dnevne novosti

Povjerenik EK-a Barnier u Hrvatskom saboru

04.03.2013 07:16 ZAGREB, 1. ožujka 2013.(Hina), Članovi Odbora za europske integracije, Odbora za gospodarstvo i zastupnici promatrači u Europskom parlamentu primili su u petak povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište i usluge Michela Barniera, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Osnovne teme razgovora bile su vezane uz funkcioniranje zajedničkog tržišta EU-a, s posebnim osvrtom na integriranje Hrvatske u te procese kada postane punopravna članica Unije. Povjerenik Barnier izložio je modele prilagodbe europskog financijskog sektora izazovima ekonomske krize te zakonski okvir za transparentnije funkcioniranje zajedničkog tržišta EU-a.

Konkretni prijedlozi i mjere uključuju više mobilnosti i pojednostavljivanje procesa te jedinstveni nadzor bankarskog sektora, istaknuo je Barnier. Predsjednik Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović, nastavlja se u priopćenju, predstavio je gostima iz Europske komisije trenutno stanje hrvatskog gospodarstva, a Barnier je rekao da Hrvatska treba pristup europskom tržištu shvatiti kao veliku priliku za razvoj.

Osvrnuo se i na iznimno važnu ulogu nacionalnih parlamenata u komunikaciji između građana i institucija Europske unije, te posebno istaknuo ulogu Hrvatskog sabora u prilagodbi hrvatskog zakonodavstva pravnoj stečevini Europske unije.

"Čestitamo na velikom poslu koji ste do sada obavili, a koji nije bio jednostavan", rekao je Barnier, po priopćenju. Povjerenik Barnier je tijekom posjeta Zagrebu u petak sudjelovao na konferenciji o jedinstvenom tržištu EU-a, te se sastao s više ministara hrvatske vlade.