c S
Dnevne novosti

Središnji odbor EPP-a sastaje se u Dubrovniku 11. i 12. travnja

28.03.2013 07:16 BRUXELLES, 27. ožujka 2013.Hina, Središnji odbor kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) sastat će se u Dubrovniku 11. i 12. travnja, uoči izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, priopćeno je u srijedu iz EPP-a.

Glavna tema sastanka u Dubrovniku je politička, gospodarska i socijalna situacija u Hrvatskoj uoči ulaza u EU i doprinos koji će Hrvatska dati ujedinjenoj Europi. Održivi rast i zapošljavanje u EU-u druga je tema sastanka. Raspravljat će se o davanju novog zamaha konkurentnosti gospodarstva EU-a i o doprinosu proračuna EU-a gospodarskom rastu i zapošljavanju, a glavni govornici bit će povjerenik Jan Lewandowski zadužen za proračun i financijsko programiranje i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding.

Sudionicima će se na početku sastanka obratiti Joseph Daul, zastupnik u Europskom parlamentu, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, a u raspravi će sudjelovati zastupnici u Europskom parlamentu, zastupnici u Hrvatskom saboru i hrvatski promatrači u Klubu zastupnika EPP-a. U priopćenju se navodi da se sastanak održava u Dubrovniku kako bi se obilježilo pristupanje Hrvatske Europskoj uniji te dodaje da je EPP stalno podržavao Hrvatsku na njezinom europskom putu, osobito od početka pristupnih pregovora 2005. "Hrvatske Vlade kojima je na čelu bio HDZ, članica Europske pučke stranke, vodile su cjelokupni proces pristupnih pregovora i uspješno ga okončale u lipnju 2011.", kaže se u priopćenju.

EPP dodaje da je prethodni sastanak Središnjeg odbora Kluba zastupnika EPP-a, održan u Zagrebu 3-4. ožujka 2011. "bio ključan za pravovremeni završetak pregovora". "Neposredno prije toga sastanka Europska komisija objavila je privremeno izvješće o napretku u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava s nizom kritičkih primjedbi. Rasprava na sastanku i sudjelovanje potpredsjednice Europske komisije zadužene za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding bili su ključni za uspješnu reakciju hrvatskih vlasti i stvaran završetak pregovora u lipnju 2011.", navodi EPP. Klub zastupnika EPP-a najbrojnija je politička skupina u Europskom parlamentu s 270 zastupnika i 3 hrvatska promatrača.