c S
Dnevne novosti

Sučeljavanje: U EP jedinstveni oko ključnih hrvatskih interesa

05.04.2013 07:14 ZAGREB, 4. travnja 2013.(Hina), Europski parlament važna je institucija u koju ulazimo sa svim svojim političkim razlikama ali ćemo biti jedinstveni oko ključnih hrvatskih interesa, suglasni su bili kandidati na predstojećim izborima za Europski parlament koji su se sučelili na tribini u Europskom domu.

"Ako je neka tema važna za Hrvatsku, onda nema dileme", poručio je nezavisni Ivan Jakovčić koji je međutim izrazio sumnju u to koliko će se naš glas, s obzirom na našu brojčanu zastupljenost, uopće moći čuti. Na pitanje o tome je li se isplatilo upuštati u utrku za mandat od tek godine dana, Jakovčić je uzvratio: "To je za mene kao osvajanje nove djevojke! Ovo je novi izazov i nova politička priča". Za Tonina Piculu (SDP/HNS/HSU) nije svejedno tko dolazi i kakvi će se stavovi čuti u Europskom parlamentu.

U njega, kazao je, svatko odnosi svoje političke razlike te ne djeluju zajedno kao nacionalni tim. "Stoga bi bilo dobro da se s obzirom na raznolikost i slojevitost hrvatskih interesa što više toga preslika u rad Europskog parlamenta", rekao je Picula. Ipak, kazao je, nezamislivo mu je kako će primjerice komunicirati s Ružom Tomašić iz redova HSP dr. Ante Starčević s obzirom na njezina, kako je rekao, protueuropska stajališta. Andrej Plenković (HDZ, HSP dr. Ante Starčević, BUZ) odgovorio mu je kako je HSP dr. Ante Starčević stranka koja je i za NATO i za EU. "Njezina retorika nije bila protiv ulaska u EU, već u smislu kako još nismo spremni", rekao je Plenković.

Za Plenkovića je sve stvar uvjerenja, a on, kazao je, vjeruje u Hrvatsku u EU te u taj cjelokupan politički projekt. "Ima nas samo 12 zastupnika iz Hrvatske i moramo biti vidljivi u umrežavanju institucija koje se bave hrvatskim nacionalnim interesima", poručio je. Govoreći o važnosti Europskog parlamenta podsjetio je kako je to tijelo upravo zaustavilo donošenje višegodišnjeg financijskog okvira za EU od 2014. do 2021. Lisabonskim su sporazumom, kazao je, ingerencije Europskog parlamenta značajno povećane, a kompletno zakonodavstvo na neki način ovisi o stajalištima samog Europskog parlamenta koji je dobio nadzornu ulogu.

Kandidat liste Zeleni zajedno Toni Vidan uvjerenja je da će oko tema lobiranja za izvoz sredstava u kohezijskim strukturnim fondovima "svi biti ekipa koja će se boriti za Hrvatsku". Međutim, dodao je, bit će razlike u stavovima oko toga kako vidimo razvoj i određene vrednote. Naglasio je i kako je njegov primarni zadatak da se hitno uspostavi suradnja s europskim Zelenima koji su u Europskom parlamentu četvrta grupacija. Jakovčić je rekao kako bi u Europskom parlamentu htio biti u skupini nezavisnih, no dodao je i kako, s obzirom na francuskog krajnjeg desničara Le Pena, mora vidjeti s kim bi u tom slučaju bio u društvu.

Ako postane zastupnik, bavit će se turizmom i poljoprivredom, dok se Picula namjerava koncentrirati na rad odbora koji se bavi pitanjima sigurnosti i obrane. Sučeljavanje bila je i prilika za ponovne međusobne optužbe o tome tko je kriv za lošu informiranost građana o europskim izborima te je li te izbore ipak trebalo spojiti s lokalnim izborima čime bi se povećala izlaznost birača, ali i uštedio proračunski novac. "Ako mi nakon 20 godina retorike pokažemo izlaznost od 20 posto, to će biti katastrofa", ocijenio je Plenković dodavši kako je europske izbore trebalo spojiti s lokalnim.

Ovakvi izbori odgovaraju SDP-u i HDZ-u, rekao je Jakovčić, a Picula je odgovorio kako "svatko ima pravo na političko taktiziranje". Vidan je vladajućima predbacio kako je riječ o krnjoj kampanji, 'ad hoc' izborima te "čudnim pravilima za nastup u medijima", a Plenković je ustvrdio kako od 10 ljudi njih šest ne poznaje metodologiju glasovanja. Picula se složio kako je "vlast doista odgovorna za 'antikna pravila' u prezentaciji političkih stranaka" dodavši kako će se neki vitalni zakoni morati mijenjati. Sučeljavanje "Prvi izbori za Europski parlament u Hrvatskoj – koliko su važni?" organizirala je Akademija za politički razvoj u suradnji s Europskim domom.