c S
Dnevne novosti

Zagrepčani 19. svibnja biraju i članove vijeća gradskih četvrti te mjesnih odbora

11.04.2013 07:12 ZAGREB, 10. travnja 2013.(Hina), Zagrepčani će na dan održavanja lokalnih izbora, 19. svibnja, osim zastupnika u Gradskoj skupštini te gradonačelnika birati i članove vijeća gradskih četvrti te mjesnih odbora, a od petka počinju teći rokovi za prijavu kandidacijskih lista.

Odluka o raspisivanju izbora za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora u Gradu Zagrebu je stupila na snagu te će punoljetni hrvatski državljani koji imaju prebivalište na području gradske četvrti, odnosno mjesnog odbora, 19. svibnja moći birati članove tih vijeća. Sve informacije u vezi s lokalnim izborima i svi obrasci i kandidacijske liste bit će dostupni na internetskoj stranici Izbornog povjerenstva www.zgizbori.hr od petka, 12. travnja, navodi u današnjem priopćenju Gradsko izborno povjerenstvo.

Za članove vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora mogu se kandidirati i biti birani punoljetni hrvatski državljani koji na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora imaju prijavljeno prebivalište na području četvrti, odnosno odbora za čije se vijeće provode izbori. Članovi vijeća četvrti (odbora), biraju se razmjernim izbornim sustavom tako da cijelo područje gradske četvrti (odbora) čini jednu izbornu jedinicu, a njihov broj ovisi o veličini četvrti tj. odbora.

Kandidacijske liste mogu predlagati registrirane političke stranke, samostalno ili u koaliciji, te birači. Nositelj liste prvi je predloženi kandidat na listi. Kada birači predlažu kandidacijsku listu grupe birača, za pravovaljanost liste dužni su prikupiti potpise birača s prijavljenim prebivalištem na području četvrti (odbora) za koji predlažu listu. Broj potrebnih potpisa ovisi o veličini četvrti (odbora) i kreće se od 35 do 250 potpisa birača. Prijedlozi lista zaprimaju se u Izbornom povjerenstvu od petka 12. travnja do najkasnije četvrtka, 25. travnja, do 24 sata.

Registrirane političke stranke i birači s područja Grada Zagreba, obrasce u postupku kandidiranja za izbor članova vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora mogu dobiti u sjedištu Izbornog povjerenstva u zgradi gradske uprave Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1, soba 270/II. kat, od 12. do 25. travnja. Obrasci se mogu dobiti i na CD-u te preuzeti na internetskim stranicama Izbornog povjerenstva: www.zgizbori.hr.