c S
Dnevne novosti

BiH želi hrvatska iskustva iz pregovora s EU-om

16.04.2013 07:10 MOSTAR, 15. travnja 2013.(Hina), Vijeće ministara BiH pokrenulo je inicijativu za potpisivanje sporazuma s Hrvatskom kojim bi se omogućilo korištenje hrvatskih stručnih iskustava u pregovaračkome procesu s Europskom unijom kao i zajedničkom kandidiranju projekata za financiranje iz fondova Europske unije, priopćeno je u ponedjeljak nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o euroatlantskom partnerstvu, koji će ministarstvo vanjskih poslova dostaviti Predsjedništvu BiH, a za potpisnika u ime BiH je predložen ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

"Zaključivanjem ovog sporazuma definirat će se konkretni oblici suradnje u oblasti europskih integracija, uključujući pomoć Republike Hrvatske koja će nadležnim tijelima u BiH staviti na raspolaganje specifična znanja, iskustva i ekspertize iz pregovaračkog procesa s EU", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da će dvije države pripremiti infrastrukturne i projekte prekogranične suradnje koji bi se mogli kandidirati za financijska sredstva fondova EU. Iz Vijeća ministara su precizirali da će se za provođenje ovog sporazuma osnovati zajedničko povjerenstvo sastavljeno od predstavnika BiH i Hrvatske.

Prema tom sporazumu, Hrvatska je zainteresirana za osnivanje centra za euroatlantske strategije sa sjedištem u Mostaru i mogućnost djelovanja u više središta BiH.