c S
Dnevne novosti

Vlada pokrenula projekt e-Građani

26.04.2013 07:14 ZAGREB, 25. travnja 2013.Hina, Vlada je donijela odluku o pokretanju Projekta e-Građani kojim želi građanima omogućiti da već od iduće godine na internetu s javnim sektorom komuniciraju na jednom mjestu, putem portala koji će objediniti informacije o radu Vlade i ministarstava, informacije o javnim uslugama, te omogućiti sigurni pristup elektroničkim uslugama.

Projekt se realizira kroz tri sastavnice: sustav središnjeg državnog portala, nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS) za siguran pristup elektroničkim uslugama, te sustav osobnog korisničkog pretinca, preko kojega će građani moći primiti osobne službene poruke vezane za javne usluge, tijek postupaka, pregled osobnih statusa.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić naglasila je kako je ovo prva Vlada koja je u 23 godine krenula s povezivanjem svih informacijskih podataka (centralni obračun plaća, fiskalna kasa, sređivanje baze popisa birača, sustav SocSkrb...). Godišnje država potroši 6 milijardi kuna za informatizaciju (programi, licence, računala), a građani od toga, kazala je, dosad nisu imali izravne koristi. Od iduće godine, kroz danas pokrenut projekt e-Građani, to će se promijeniti i moći će preko računa kroz jedan sustav doći do podataka i informacija tijela javne uprave, rekla je. Želimo napraviti državu sa što manje papirologije, u kojoj se neće zbog jednog te istog dokumenta višekratno trebati odlaziti na šaltere, poručila je.

Voditelj projekta, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić naglasio je kako žele "šaltere prebaciti na internet", a cijeli projekt košta 10 milijuna kuna. Ako banke mogu dnevno preko interneta prebacivati stotine milijuna kuna, onda i država može dati podatke iz registara, te ih ponuditi građanima kroz e-usluge, rekao je Parić i dodao kako bi posljedica trebala biti "da su građani puno zadovoljniji".

Opravdanost projekta, naveo je, vidljiva je kroz, primjerice, cijenu poštanskih usluga. Jedna preporučena pismovna pošiljka do 50 grama košta 11,40 kuna i država godišnje na poštanske usluge utroši 180 milijuna kuna, naveo je. Također, dodao je, godišnje se u Hrvatskoj rodi 43 tisuće djece, a roditelji za prijavu potroše oko 158.000 sati i plate oko 4 milijuna kuna raznih pristojbi.