c S
Dnevne novosti

EK: trgovački odnosi RH sa susjedima neće biti lošiji

20.05.2013 07:12 BRUXELLES, 17. svibnja 2013.Hina, Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju ne bi trebala imati lošiji ili ne puno slabiji trgovački režim od onoga koji sada ima sa svojim susjedima koji ostaju izvan Unije, izjavio je u petak glasnogovornik Europske komisije Peter Stano.

"Ne ulazeći u pojedinosti, jedino što mogu reći je da Hrvatska, kada uđe u EU neće imati lošiji ili neće imati puno slabiji položaj nego sada kada su u pitanju uvoz izvoz, trgovina sa susjedima", rekao je Stano novinarima zamoljen da komentira pregovore koje Komisija vodi sa zemljama članicama CEFTA-e o promjeni njihovih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na ulazak Hrvatske u EU-u. Hrvatska ulaskom u EU napušta CEFTA-u, unutar koje je potpuno liberalizirana trgovina među potpisnicima toga sporazuma.

Hrvatska ulaskom u EU preuzima trgovačku politiku Unije prema trećim zemljama, uključujući i zemlje CEFTA-e, koja obuhvaća zemlje zapadnog Balkana i Moldovu. Trgovina između EU-a i zemalja zapadnog Balkana odvija se prema njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, koji se sada treba dopuniti kako bi se uzele u obzir promjene koje donosi ulazak Hrvatske u Uniju. Pregovore u ime zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, vodi Europska komisija.

U Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u petak je Hini potvrđeno da je ravnatelj Opće uprave za proširenje Europske unije Stefano Sannino uputio pismo bosanskohercegovačkom premijeru Vjekoslavu Bevandi u kojem je zatražio od Bosne i Hercegovine da Hrvatskoj i nakon 1. srpnja omogući izvoz roba u BiH po sadašnjem bescarinskom režimu kao i da se to proširi na sve ostale države-članice EU uvjetujući time liberalizaciju izvoza nekih roba iz BiH na tržište Unije.

Prema sarajevskom Oslobođenju Sannino u pismu podsjeća Bevandu kako je SAA od 2008. osigurao asimetrični preferencijalni režim trgovine s BiH koji je u njenu korist jer je zadržala carine na veliki broj poljoprivrednih proizvoda podrijetlom iz EU. Vlasti BiH do sada su odlučno inzistirale na tome da se tržište te zemlje mora zaštiti nakon ulaska Hrvatske u EU te da neće odustati od uvođenja carina na proizvode iz Hrvatske, a umjesto toga nude hrvatskim tvrtkama da svoje pogone presele u BiH.