c S
Dnevne novosti

Artuković-Kunšt: Ministarstvo pravosuđa želi da sve članice EU imaju isti tretman

28.08.2013 07:20 RIJEKA, 27. kolovoza 2013.(Hina), Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt izjavila je kako u vezi s tzv. lex Perkovićem Ministarstvo pravosuđa ostaje principijelno kod želje da Hrvatska kao članica EU ima jednak tretman, da pravila za sve članice budu ista.

Smatramo da postoji prostor da se o jednakom tretmanu dogovaramo, rekla je zamjenica ministra pravosuđa. Taj tretman se odnosi na preuzimanje obveza koje proizlaze iz okvirne odluke o izručenju s obzirom da smo je mi preuzeli tako kao što su je preuzele i neke druge europske zemlje, s vremenskim ograničenjem, rekla je Artuković Kunšt. Na upit da komentira tvrdnje koje dolaze iz EK da Hrvatska štiti kriminalce i ubojice, Artuković Kunšt je rekla kako pravnici ne govore u tim kategorijama. " Ne štitimo ubojice nego mi djelatnici ministarstva i vlade u cjelini želimo principijelni i pravedni pristup. Želimo uspostaviti pravila jednaka za sve, ako je to moguće", odgovorila je.

Istaknula je da je jednak tretman za sve članice bit EU. Ako ima iznimaka, one trebaju biti ili barem unaprijed poznate ili racionalnim pravnim razlozima obrazložene. Moramo ustrajati na tome da barem dobijemo objašnjenje zašto se postupanje od jednih zahtjeva na jedan način, a od drugih na drugi, kazala je zamjenica ministra pravosuđa u Rijeci gdje je bila na otkrivanju spomen ploča mađarskom kraljevskom javnom bilježniku iz Rijeke Oszkaru Charmantu . Na pitanje hoće li zbog slučaja lex Perković ispaštati koalicija na vlasti, Artuković Kunšt je izrazila uvjerenje da neće.

Pitanje odnosa u vezi s jednakim pristupanjem prema svim europskim članicama je nešto što nadilazi političku razinu, to je zapravo pravna razina, rekla je Artuković Kunšt. Na pitanje o odbijanju Ministarstva pravosuđa da se pokrene izgradnja Trga pravde u Zagrebu zamjenica ministra je kazala da je stav u ministarstvu da se veliki projekti mogu pokretati samo onda kad su sredstva osigurana.

Mi u ministarstvu u svojem proračunu nemamo ta sredstva, a nismo uspjeli postići razinu dogovaranja do mjere da ta velika sredstva koja mi financiramo budu osigurana, navela je dodavši da je nužno istaknuti da javno-privatno partnerstvo ne znači darovanje sredstava nego se ona pozajmljuju i vraćaju pod posebnim uvjetima.