c S
Dnevne novosti

Najava događaja u Europskoj uniji

09.09.2013 07:10 BRUXELLES, 8. rujna 2013.Hina, Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso održat će u Europskom parlamentu govor o stanju u Europskoj uniji, a u Parlamentu će započeti informativna kampanja za sljedeće europske izbore u proljeće 2014.

Barroso će u srijedu u Strasbourgu u svom četvrtom govoru o stanju u Uniji spomenuti mjere koje su u Uniji do sada poduzete na rješavanju financijske i gospodarske krize te naznačiti koji bi se potezi još mogli poduzeti. Izlazak iz krize u EU-u još nije zajamčen, iako ima znakova oporavka od krize. Nakon govora uslijedit će rasprava u kojoj će moći sudjelovati zastupnici Europskog parlamenta.

U utorak će u Europskom parlamentu biti službeno označen početak informativne kampanje za sljedeće europske izbore. Glavni cilj te kampanje bit će pokušati povećati odziv birača, koji se od prvih europskih izbora 1979. godine stalno smanjivao, a u nekim članicama pao je čak i ispod 20 posto. Ovo će biti prva personalizirana kampanja jer će za ove izbore političke stranke istaknuti svoga kandidata za predsjednika Europske komisije.

Europska komisija će u srijedu objaviti novi zakonodavni paket o telekomunikacijama, a jedan od glavnih elemeneta tih zakonskih prijedloga bit će ukidanje naknade za roaming. Jedan od najvećih uspjeha ove Komisije je snižavanje cijena komunikacija u mobilnoj telefoniji, prisilivši operatere da smanje naknade za roaming.

U utorak će zastupnici Europskog parlamenta glasovati o novom sustavu nadzora bankarskog sektora, koji predviđa da 150 najvećih banaka u eurozoni bude pod izravnim nadzorom Europske središnje banke. Jedinstveni nadzor banaka jedan je od ključnih elemenata u uspostavi bankovne unije. U srijedu će visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton razgovorati sa zastupnicima o stanju u Siriji.