c S
Dnevne novosti

Sirija: Ban se sastaje sa šefovima diplomacije velesila

18.09.2013 07:08 NEW YORK, 17. rujna 2013.(Hina/AFP), Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je da će se idućeg tjedna u New Yorku sastati s ministrima vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti kako bi ih potaknuo da djeluju u Siriji. Ban je govorio na tiskovnoj konferenciji dok su veleposlanici tih pet zemalja - Sjedinjenih Država, Francuske, Rusije, Kine i Velike Britanije - u New Yorku održavali nove neslužbene konzultacije o francuskom nacrtu rezolucije.

Ban je pozvao Vijeće sigurnosti da se usuglasi i donese obvezujuću rezoluciju kako bi se osiguralo da Damask provede plan uništenja svog kemijskog arsenala koji su izradili Amerikanci i Rusi. "Članovi Vijeća sigurnosti trebali bi pokazati jedinstvo" i "donijeti rezoluciju koja se može stvarno provesti", kazao je.

No ipak je priznao da "Vijeće sigurnosti treba donijeti mjere sukladno poglavlju 7 koje obvezuje". To poglavlje UN-ove Povelje predviđa cijeli niz mehanizama pritiska od gospodarskih sankcija do vojne operacije ne bi li se neku zemlju nagnalo da poštuje odluku Vijeća.

Pariz, Washington i London traže da se prijetnja silom unese u rezoluciju a Rusija to odbija. Pet stalnih članica Vijeća počele su u utorak u New Yorku nove neslužbene konzultacije o francuskom nacrtu rezolucije koja se poziva na to poglavlje, navode diplomati.

Riječ je zapravo o tekstu koji je Pariz predložio prije par dana a Moskva ga je odbila, a dopunjen je dogovorom o razoružanju koji su Amerikanci i Rusi postigli proteklog vikenda u Ženevi. Sirijska vlada "mora poštovati slovo i duh tih obveza" o razoružanju, istaknuo je Ban. Dodao je da će u prigodi opće skupštine UN-a idućeg tjedna s ministrima vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća razgovarati o Siriji.

Taj bi se sastanak trebao održati 25. rujna u New Yorku, po čelnicima UN-a. Ban će se također 28. rujna sastati sa šefovima diplomacije SAD-a i Rusije, Johnom Kerryjem i Sergejom Lavrovom i sa svojim izaslanikom za Siriju Lakhdarom Brahimijem kako bi pripremili eventualnu mirovnu konferenciju u Siriji.

Rekao je da se "iskreno nada da će se na tom susretu odrediti datum konferencije Ženeva 2" za političko rješenje u Siriji. Istaknuo je da velesile moraju imati "širi pogled" na sirijsko pitanje koje je nazvao "najgorom krizom kakva nas odavno nije pogodila".