c S
Dnevne novosti

Izmjene ZKP-a: optužnica najdulje dva i pol mjeseca nakon istrage

03.10.2013 07:16 ZAGREB, 2. listopada 2013.(Hina), Izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP), koje bi se trebale naći pred vladom, predloženo je da državno odvjetništvo za najviše dva i pol mjeseca od završetka istrage mora podignuti optužnicu ili odustati od 'progona' okrivljenika.

To je tek jedna u nizu predviđenih izmjena ZKP-a koje je Ministarstvo pravosuđa izradilo nakon što je Ustavni sud u srpnju djelomično ili u cijelosti ukinuo 43 odredbe tog zakona, kako bi se oštećenicima i okrivljenicima osigurava viša razina pravne zaštite, a tužiteljstvu učinkovitiji alati za rad. Izmjenama o kojima je provedena opsežna stručna javna rasprava predloženo je da državno odvjetništvo mora u roku od 15 dana optužiti okrivljenika ili odustati od kaznenog progona, dok u složenim predmetima taj rok iznosi 30 dana. Ti rokovi mogu biti produljeni za 15 dana, odnosno u složenim predmetima za 30 dana.

Glavni državni odvjetnik u iznimnim slučajevima rokove za podizanje optužnice može produljiti za dodatnih 15 dana, tako da optužnica mora biti podignuta za najviše dva i pol mjeseca od završetka istrage. U više antikorupcijskih istraga odvjetnici su upozoravali da je tužiteljstvo "probijalo rokove" za podizanje optužnica, odnosno da ih nije podnosilo u zakonom predviđenom roku. Izmjenama je predloženo i da kazneni postupak započinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage ili potvrđivanjem optužnice, a ne podnošenjem kaznene prijave. Ustavni sud je, naime, ukazao na manjkavost rješenja po kojem kazneni progon počinje podnošenjem kaznene prijave jer to ne znači da je kazneno djelo zaista i počinjeno.

Novim izmjenama ZKP-a, koji je stupio na snagu 2008. kao snažan državnoodvjetnički alat u borbi protiv korupcije, ali je i postao meta brojnih kritičara, predviđeno je da bi istraga trebala završiti za šest mjeseci. Ako ne završi u tom roku državni odvjetnik je dužan izvijestiti višeg državnog odvjetnika koji mora "poduzeti mjere" da se istraga okonča. U složenim predmetima rok se može produljiti za još šest mjeseci, a glavni državni odvjetnik u najsloženijim predmetima istragu može produljiti za 12 mjeseci.

Prođe li zakon, o kojemu će Sabor raspravljati u dva čitanja, istraga se može provesti za nedjela za koja je propisana kazna zatvora veća od pet godina, dok je obavezna za nedjela koja se kažnjavaju s više od 15 godina te u postupku protiv neubrojivih. Osim promjena vezanih uz odluku Ustavnog suda, izmjenama su poboljšana ili ispravljena postojeća zakonska rješenja iz 2008., unesene međunarodne obveze koje su u međuvremenu nastale te je ojačana zaštita žrtava kaznenih djela, posebice prava djece u kaznenim postupcima. Prijedlogom je regulirano da se kaznena prijava mora riješiti u roku od šest mjeseci, za razliku od dosadašnjeg roka koji je bio samo deklarativne naravi.

Žrtva i oštećenik dva mjeseca nakon podnošenja prijave imaju pravo zatražiti obavijest o tome što je poduzeto po njihovoj prijavi. Ako se prijava ne riješi u roku od šest mjeseci podnositelj prijave, oštećenik i žrtva mogu podnijeti pritužbu zbog odugovlačenja postupka, a okrivljenik zbog povrede prava obrane. Izmjenama je uređeno i da okrivljenik te branitelj imaju pravo uvida u spis u znatno ranijoj fazi postupka, odnosno čim je okrivljenik ispitan ili mu je dostavljeno rješenje o istrazi. Osim toga predložena je i sudska zaštita za pojedine alate kojima se bitno zadire u ljudska prava, kao što su posebne dokazne radnje i tjelesni pregled, dok će za provjeru uspostave telekomunikacijskih kontakata biti potreban sudski nalog.

Prijedlogom je predviđena mogućnost osnivanja posebnih odjela za istraživanje imovinske koristi, u koje prema zahtjevu državnog odvjetništva mogu biti upućeni službenici MUP-a i Ministarstva financija. Radom u tim odjelima upravljat će državno odvjetništvo koje istražiteljima može davati naloge i upute. Očekuje se da će to doprinijeti učinkovitosti tužiteljstva u otkrivanju i oduzimanju nezakonite imovinske koristi. Okrivljenicima je uvedeno posebno pravo na primjereno vrijeme za pripremu obrane.

Prema prijedlogu snimat će se svako, a ne samo prvo ispitivanje okrivljenika te će to, umjesto transkripta, biti dokaz na sudu. Izmjenama je predloženo i da će iskaz koje daju žrtve obiteljskog nasilja biti korišten kao dokaz čak i ako se naknadno pozovu na blagodat nesvjedočenja protiv članova obitelji. Predloženim izmjenama predviđeno je da se protiv pravomoćne presude donesene na temelju postojećeg ZKP-a, koja se u odlučujućoj mjeri temelji na ukinutim odredbama može podnijeti zahtjev za obnovu postupka u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona, odnosno primitka nepravomoćne presude.