c S
Dnevne novosti

Pusić: zbog obveza na Yaleu, Damaška više nije pravni zastupnik RH

18.10.2013 07:14 ČAKOVEC, 17. listopada 2013.(Hina), Potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potvrdila je u Čakovcu kako je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice odlučila zamijeniti pravnog zastupnika Republike Hrvatske na Međunarodnome sudu pravde u Haagu u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid Mirjana Damašku riječkom profesoricom Vesnom Crnić–Grotić.

"Razgovaralo se o promjeni pravnog zastupnika RH pri Međunarodnome sudu pravde u Haagu pa će Mirjana Damašku, koji zbog obveza na Sveučilištu Yaleu ne može biti na raspolaganju Vladi, zamijeniti profesorica riječkoga Pravnog fakulteta Vesna Crnić–Grotić", rekla je Pusić odgovarajući na novinarsko pitanje je li se na zatvorenom dijelu sjednice Vlade razgovaralo o tužbi Hrvatske protiv Srbije.

O eventualnome međusobnom povlačenju tužbi Pusić je ponovila kako "nisu ispunjeni uvjeti koje je Hrvatska postavila istočnoj susjedi". „Tako dugo dok se ne stvore uvjeti da se problem riješi na neki drugi način, Hrvatska se priprema da riješi slučaj u Haagu“, poručila je Pusić. Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome postoji li raskol u HNS-u, Pusić je komentirala kako je stranka jedinstvena te da su na hrvatskoj političkoj sceni narodnjaci najhomogenija politička opcija.

Domaćin ministrice vanjskih poslova - međimurski župan Matija Posavec (HNS) dodao je kako nema nesklada u stranci te da su svi njezini članovi jedinstveni kao nikad. Pusić je poslijepodne bila u službenom posjetu Međimurskoj županiji tijekom kojega se upoznala s projektima koje se provode u najsjevernijoj hrvatskoj županiji. Župan Posavec izvijestio je ministricu Pusić o rezultatima projekta Centra znanja, koji se provodi na području bivše čakovečke vojarne.

Centar znanja proglašen je najboljim hrvatskim projektom te konkurira za najbolji projekt na području Europske unije. Pohvalivši projekt, Pusić je rekla kako Međimurska županija nije bila u jednakom položaju kao ostale jedinice lokalne i regionalne samouprave jer jedina bivši vojni objekt nije dobila besplatno.

Naime, za dobivanje čakovečke vojarne Međimurska županija obvezala se izgraditi vojna skladišta na poligonu u Slunju. Nakon sastanka sa županijskim čelnicima, Pusić je održala i stranački sastanak s vodećim međimurskih organizacijama HNS-a.