c S
Dnevne novosti

Vukovar: Vijeće srpske manjine tražit će neprimjenu Statuta i ocjenu zakonitosti

07.11.2013 07:18 VUKOVAR, 6. studenog 2013.(Hina), Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Đorđe Macut najavio je da će Vijeće od Ministarstva uprave zatražiti neprimjenu izmijenjenog Statuta grada i ocjenu njegove zakonitosti, a reagirat će kad dobiju Statut i vide usvojene izmjene.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara još nije zaprimilo izmijenjeni Statut te sve i da hoće reagirati, ne može to učiniti dok članovi Vijeća ne vide usvojene izmjene Statuta, izjavio je Hini predsjednik tog vijeća Đorđe Macut. Najavio je međutim kako će vukovarsko Vijeće srpske nacionalne manjine "zasigurno izraziti nezadovoljstvo usvojenim izmjenama Statuta" te će, "posve je sigurno", od Ministarstva uprave zatražiti njegovu neprimjenu. "Ići ćemo prema Ministarstvu uprave i zatražiti ocjenu zakonitosti izmijenjenog Statuta i o tome obavijestiti i Savjet za nacionalne manjine RH", kazao je Macut.

Na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća u ponedjeljak usvojene su izmjene i dopune Statuta grada Vukovara kojima se područje grada Vukovara proglašava mjestom posebnog pijeteta, te propisuje da je u Vukovaru službeni jezik hrvatski i pismo latinično, kao i da se područje grada Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Izmjene Statuta u vukovarskom Gradskom vijeću prihvaćene su glasovima 9 vijećnika HDZ-a i 3 HSP-a dr. Ante Starčevića te predsjednika Vijeća Željka Pinjuha, koji je ljetos zbog priklanjanja koaliciji HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića u vukovarskom Vijeću brisan iz članstva SDP-a. Vijećnici SDP-a (8) bili su suzdržani dok su vijećnici SDSS-a (3) glasovali protiv izmjena Statuta.